top of page
bilimkızı1.jpeg

Bilim Kızı topluluğumuzun 2025 de gerçekleştirdiği ZİRVE de sunduğumuz bildirileri içeren
Bilim Kızı ZİRVESİ 2025 Bildiri KİTABI

2016 yılında proje olarak başlayan Bilim Kızı Projesi çalışmalarımız, 2024 yılı itibariyle Bilim Kızı TOPLULUĞU’na dönüşmüştür. 9 yılda gelinen aşamanın sonuda, ilk defa düzenlediğimiz Bilim Kızı ZİRVESİ 2025'de, Bilim Kızı MENTİ ve MENTOR’lerinin bilimsel alanda gerçekleştirdikleri başarıları, çalışmaları paylaşılmış ve gelecek on yıla ilişkin STRATEJİK PLAN hazırlanmıştır. Böylece, bilim dünyasındaki kadınların daha fazla söz sahibi olduğu bir dünya hayal ederek, bilimde başarılar elde etmek için yola çıkmış kızlarımız için daha kapsayıcı bir gelecek inşa için yol haritamız belirlenmiştir.

 

Bilim Kızı topluluğumuzun 19-20-21 NİSAN 2025 de Ankara Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz  Bilim Kızı 2025 ZİRVESİ bildirilerini içeren ISBN 978-625-00-7276-9 numaralı   Bilim Kızı  Zirvesi 2025 Kitapçığını okumak isterseniz TIKLAYIN LÜTFEN...

Açılış Konuşması 

Bilim Kızı Projesi’nde 2016 yılında başlayan çalışmalar, temel bilimler ve yaşam bilimleri alanlarında eğitim gören genç kadınları desteklemeyi ve onların bilimsel kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olmayı amaçlamıştır. Proje, özellikle fizik, kimya, matematik ve biyoloji gibi temel bilimler alanında lisans eğitimi alan başarılı kız öğrenciler ile moleküler biyoloji, genetik, biyo-mühendislik, tıp, ilaç, diş hekimliği, malzeme bilimleri, nanoteknoloji, enerji ve çevre bilimleri, bilişim teknolojileri ve uzay bilimi gibi yaşam bilimleri alanlarında yüksek lisans eğitim alan başarılı kız öğrencileri hedeflemiştir.

 

Proje 2016 yılında başladığında, 10 yıl içerisinde 100 Bilim Kızı’na destek sağlamak ve bu süreçte 1 Nobel Ödülü kazanabilecek başarılar elde etmeyi amaçlamıştır. Bu temel hedeflere ulaşmak için proje kapsamında çeşitli destek mekanizmaları sunulmuştur. Bu mekanizmaların en önemlisi, bilim kadınlarından oluşan mentor hocalarla 9 ay süren yapılandırılmış mentorluk desteğidir. Ayrıca, maddi destek ve burs talepleri olan kız öğrencilere, ÇALIŞ-KAZAN faaliyeti ve TEV üzerinden destekler verilmiştir. Ek olarak, etkinlik desteği kapsamında ise, 12 farklı grupta toplanabilecek, bilimsel görgü ve bilgilerinin artması için, ar-ge merkezleri ve üniversite ziyaretleri, vizyon konuşmaları, eğitimler vb faaliyetler gerçekleştirilmesidir.

2016 yılından 2024 yılı sonuna kadar, amaçlarına erişmek için gerçekleştirdiği faaliyetlerle, 81 kız öğrenciye mentorluk hizmeti verilmiş ve 53 bilim kadını mentor olarak projeye dahil olmuştur. Ayrıca, 19 öğrenciye İngilizce eğitimi verilmiş ve 33 öğrenci ar-ge/lab gezileri ve kamplara katılmıştır. Proje kapsamında ayrıca, yapay zeka, veri analizi gibi alanlarda 502 saatlik yetkinlik eğitimi sunulmuştur.

 

Bilim Kızı Topluluğu, 43 kurumsal destekçi tarafından desteklenmekte olup, bu destekçiler projenin sürdürülebilirliği ve geniş kitlelere ulaşması açısından büyük önem taşımaktadır. Proje, genç kadınların bilimsel alanda daha fazla temsil edilmesini sağlamayı ve onların bilimsel kariyerlerinde başarılı olmalarına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

 

Bilim Kızı Topluluğu, kız öğrencilere sağladığı burs ve etkinlikler için gelir elde etmek amacıyla çeşitli ürünler ve takvimler sunmaktadır. Proje kapsamında, ‘Bilim Kızı’ markası altında üretilen ürünlerin satış gelirleri projeye bağışlanmaktadır. Bu ürünler arasında Ali Taran’ın tasarladığı tescilli Bilim Kızı markası ile gümüş takılar ve rozetler, Büşra Orhon’un tescilli görsel tasarımıyla hazırlanan bez çantalar ve çeşitli kupalar bulunmaktadır. Bu ürünler, http://bilimkizi.org adresi üzerinden satın alınabilmekte ve satın alımlar kız öğrencilere destek olmaktadır. Ayrıca, 2022-2025 yıllarını kapsayan ve çağdaş bilim kadınlarının başarılarını konu alan Bilim Kızı Takvimi de proje için önemli bir gelir kaynağıdır. Bu takvimler, kurumsal müşteriler tarafından yılbaşında tedarikçilere, müşterilere ve diğer paydaşlara hediye edilebilmekte ve kurumsal logolar eşliğinde kişiselleştirilebilmektedir. Takvim satışlarından elde edilen gelirler, Bilim Kızı bursları ve etkinlikleri için kullanılmaktadır. Bu gelir modeli, projenin sürdürülebilirliğini sağlamakta ve daha fazla kız öğrenciye destek olma imkanı sunmaktadır.

 

Bu Bilim Kızı ZİRVE’sinin hazırlanmasına, gerçekleştirilmesine maddi-manevi destek sağlayan bütün Bilim Kızı TOPLULUĞU üyelerine ve SPONSORLARIMIZA teşekkür ediyoruz.
 

Hepinizi, okumaya ve okutmak için paylaşmaya davet ediyorum. Bilim Kızı ile siz de yaşama değer katmaya başlayın diyorum.
Sevgilerimle…
Müjgan Çetin
Bilim Kızı Topluluk Lideri

Bilim Kızı yayınlarına abone olmak için LÜTFEN AŞAĞIDAKİ ABONE OL düğmesine TIKLAYINIZ:

bottom of page