Merhaba Bilim Kızı gönüllüleri;
BBu bülten dönemimizde 2024-2025 döneminin açılışını yapıyoruz. Temmuz-Ağustos-Eylül 2024 dönemimizde, Bilim Kızı çağrılarımıza 80 yeni kızımız ve 20 yeni hocamız başvurdu ve uzun inceleme, görüşme ve değerlendirme sürecimiz sonrasında 18 kızımız ve 10 hocamız ile bu döneme devam ediyoruz. Artık 81 kızımız ve 53 hocamız ile daha büyük bir topluluğuz. Ekim ayı itibari ile kızlarımızın bilimsel başarı elde edebilecek kariyer yolculuğuna tanıklık edeceğiz.
Bilim Kızı Projemizdeki Gelişmeler
Bilim Kızı projemiz ile 2016 yılından bu yana; yaşama değer katacak kızlarımızın içerisinden, 10 yıl sonra 100 BİLİM KIZI'nın yetişmesine olanak sağlayarak, 1 BİLİM KIZI'nın Nobel ödülü almasına tanıklık etmek VİZONUMUZ peşinden koşuyoruz.
Misyonumuz ise; maddi imkansızlık, fırsat eşitsizliği, vizyon sapması yaşayan, temel bilimler lisans ve yaşam bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi alan kızların, bilimsel faaliyetlerinde başarılar elde edebilecek seviyede, eğitim ve yetiştirme süreçlerine katkı sağlamaktır. Bu amacımıza BURS, MENTORLUK ve ETKİNLİK faaliyetlerimiz ile ulaşmak için büyük emek, gayret sarf ediyoruz. Sizler de bizlere katılmak isterseniz, bizi bilimkizi.org dan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ okuyabilirsiniz. Bilim Kızı YOUTUBE Kanalımıza çok sayıda video yükledik ve sizlere görüntülü açıklamalarda bulunduk. Kanalımıza abone olup, soru ve yorumlarınızı iletebilirsiniz. Destekleriniz ile daha çok kızımızın bilimsel başarısına tanıklık edebilirsiniz. Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı'm olsun diyen dostlardan haber bekliyorum.
25 Şehrimizden 28 Yüksek Lisans, 136 Lisans başarılı kızlarımızdan başvuru aldık. Bu kızlarımızın %70 Biyoloji-biyoteknoloji-genetik, %30 Fizik-Matematik-Kimya öğrencisi. Bilim kadınlarımızdan toplamda 98 Başvuru aldık, toplamda seçtiğimiz 81 kızımıza MENTORLUK hizmetini 53 Bilim kadını mentorumuz ile verdik.
• 81 kızımıza 53 Bilim kadını mentorumuz ile 830 saat mentorluk hizmeti sağladık.
• 22 kızımıza BURS verdik.
• 19 kızımıza ingilizce eğitimi desteği (256 saat) verdik.
• 490 saat değişik konularda (Yapay zeka vb) eğitim gerçekleştirdik.
• 23 VİZYON konuşmacımız oldu.
• 23 kızımız staj+ERASMUS+TUBİTAK başarısına tanıklık ettik.
• 2 kızımızı işe yerleştirdik.
• 29 kızımız ar-ge/lab gezisi + kampına katıldı.
• 30 İşbirliği (Üniv + Arge merkezi+STK) gerçekleştirdik.
• 42 kurumsal destekçimiz + 340 etkinlik katılımcımız oldu.
• 12+12 +12 Bilim kadını ile Bilim Kızı takvimi ile çağdaş bilim kadınlarımızı yayınladık.
Bu yıl Temmuz-Ağustos döneminde açtığımız çağrımıza 80 kızımız ve 20 yeni hocamız başvurdu ve uzun inceleme, görüşme ve değerlendirme sürecimiz sonrasında 18 kızımız ve 10 hocamız ile bu döneme devam ediyoruz. 15 Ekim 2024 de düzenleyeceğimiz AÇILIŞ ve EŞLEŞTİRME etkinliğimize hepiniz davetlisiniz.
2021-2022 dönemi kızlarımızdan Gamze GÜLDEN; Gözde UÇAN, Büşra uĞAR, Beyza Gaye EDEPLİ, Yasemin SİPAHİ, Zeynep Didar KAYIKLIK, Beyza TURGUT, Bahar ÇANDUR un başarılarını merak ediyor iseniz web sayfamızdan kızlarımızın başarılarını okuyup, bizler gibi sizde gurur duyabilirsiniz.
2022-2023 dönemi kızlarımızdan Merve KAYHAN, Zeynep Hazal GÜLAY, Ece Nur BAĞDAT, Tuğçe ÖZCAN, Hümeyra DAĞDAGÜL, Melisa ALTUN, İldem YUSUF, Aycan GÜNER, Aysu DEMİRCİ, Ayşe DEMİRBAŞ, Açelya DALGIÇ, Seda KARSAVRAN ın başarılarını merak ediyor iseniz web sayfamızdan kızlarımızın başarılarını okuyup, bizler gibi sizde gurur duyabilirsiniz.
2023-2024 dönemi kızlarımızdan İldem YUSUF, Ayşe Dude SIRMALI, Mihrinur ÖZTÜRK, Emine DEDE, Hilal ÇODUR, Sudenaz YAKICI, Açelya AKLAN, İrem Deniz ARBERK, Büşra GÜLER ın başarılarını merak ediyor iseniz web sayfamızdan kızlarımızın başarılarını okuyup, bizler gibi sizde gurur duyabilirsiniz.
Bilim Kızı DERGİSİ
Tamamen kızlarımızın kendi inisiyatifleri başladığı Bilim Kızı Dergimizin ilk sayısında bilimle sanatı ve yaşamı birleştirdiler. Öğrendiler, anlattılar ve örnek bir çalışma çıkardılar. Dergimize adresinden ücretsiz olarak ulaşabilir, web sayfamızdan da erişebilirsiniz.
Bilim Kızı projemizin akıllı ve başarılı kızlarından #Selanik @aristoteles Üniversitesi nde UYGULAMALI BİYOİNFORMATİK YÜKSEK LİSANS öğrencisi Özge Belli in #BilimKızı dergimizdeki TOPRAK SAĞLIĞI başlıklı yazısını okudunuz mu? En büyük hayali topraklarımızı sağlığına kavuşturmak olan Özge'nin makalesi çok düşündürücü bir soru ile başlıyor.
'Daha önce marketlerde gezinirken, o kısacık yürüyüşle dolan alışveriş sepetinizin bir gün boş olma ihtimalini hiç düşündünüz mü?'.....Bu kritik soruyu düşünürken makalesinin devamını Dergimize adresinden ücretsiz olarak ulaşabilir, web sayfamızdan da erişebilirsiniz.
Bilim Kızı projemizin akıllı ve başarılı kızlarından Boğaziçi University üniversitesi #Matematik bölümü öğrencisi İrem Deniz Arberk in #BilimKızı dergimizdeki NEDİR BU MUHTEŞEM ALTIN ORAN başlıklı yazısını okudunuz mu? Sanatın ve bilimin kardeşliğini ne güzel anlatıyor. Güzellik algımızın altındaki matematiği açıklıyor. Dergimize adresinden ücretsiz olarak ulaşabilir, web sayfamızdan da erişebilirsiniz.
Bu yıl bölümünü birincilikle bitirerek mezun olan kızım Hümeyra Dağdagül ün #DNA ın KEŞFİ ve #RosalindFranklin makalesini okurmusunuz? Dergimize adresinden ücretsiz olarak ulaşabilir, web sayfamızdan da erişebilirsiniz.
Bilim Kızı BAŞARILARI
Bilim Kızı Hümeyra Dağdagül #GNO 3,60 ile İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi _ #BiyolojiGenetik bölümünden mezun oldu 🥰Gurur duyduk, umutlandık, sevindik 🙏
Akıllı çalışkan başarılı kızımız Hilal Codur Marmara University #biyoloji bölümünden 3,41 genel not ortalaması ile mezun oldu 🧿🧿🧿🧿kızımızı izleyin izletirin başka ne büyük başarılara koşacak tanıklık edin 🥰🙏🙏🙏
Bilim Kızı Seda Karsavran Teknofest 2024 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması 3.ÖDÜLÜ kazandı 🏆 #biyoteknoloji inovasyon projesi #TEKNOFEST 2024 ve TÜBİTAK’ın değerli jürisi tarafından üçüncülükle ödüllendirildi! Bu projede, Hodan (Borago officinalis) yağı içeren doğal ve antienflamatuvar bir dişlik geliştirdi. Antibiyotik kullanımını azaltarak sağlık alanında sürdürülebilir bir çözüm sunmak ve aynı zamanda yerel bitki kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak bitkisel üretimi artırmayı hedefledi. Projenin sağlık ve tarım alanlarında önemli bir fark yaratacağına inanıyoruz.SEDA yı izleyin, izlettirin 🥰
Bilim Kızı Büşra Ağır Izmir Institute of Technology yüksek lisansı sırasında katıldığı çalışmalarından biri olan “Roles of miR-155 in the Colorectal Cancer Tumor Microenvironment During Immune Checkpoint Inhibition” başlıklı çalışmanın Izmir Institute of Technology ’de düzenlenen Türk moleküler biyoloji derneğinin 9.uluslararası kongresinde poster sunumunu gerçekleştirildi. Gurur duyuyor alkışlıyoruz 👏👏👏
Bilim Kızı Buluşmaları - Deneyimleri
Bilim Kızı projemizin bilim kadınlarından oluşan #mentor hocaları ve başarılı kızları ile her fırsatta canlı canlı bir araya gelme fırsatını kaçırmıyor, gerçek yaşamda da el ele-gönül gönüle vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2021-2022 dönemi başarılı kızlarımızdan Beyza Gaye Edepli EMBRİYOLOG olmak için Yeditepe Üniversitesinde Yüksek Lisansına başladı. Kuşadası’na ziyarete geldiğinde, hem gezdik, eğlendik, hem de makale çalışmalarını değerlendirdik, TUBİTAK projesinin konusunu belirledik.
Bilim Kızı Büşra GÜLER #yükseklisans #erasmus çalışmaları için #paris e gidince #mentor hocamız Dilek Gūney Abuşoğlu, PCC a paris te kızımız olurda ben görmem mi diyerek #seine nehri kenarında buluştular. #bilimKızı dünyanın her yerinde başarıya koşuyor 🙏
Bilim Kızı Şimalnaz BEŞYILDIZ 2023-2024 dönemi Bilim Kızı kazanımlarını ne güzel yazmış 🥰🙏Herkese merhabalar. Ben Şimal Naz Beşyıldız. Hacettepe Üniversitesi biyoloji bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Bilim Kızının 2023-2024 dönemi mezunlarındanım. Geçtiğimiz gün başvuru süreci sırasındaki niyet mektubumu bulmamamla beraber Bilim Kızı olmamın yıldönümünü bana hatırlattı. Bu vesileyle de sizlerle bu satırları paylaşıyorum. 1 sene öncesi akademik hayatım açısından biraz karamsar bir süreçti diyebilirim. İlerlemek istediğim yola karar vermeye çalıştığım ve sırf bu sebeple konfor alanımdan çıkarak yatay geçişe başvurduğum ve sonucunu beklediğim süreçte katıldığım bir konferans ile birlikte Bilim Kızı ile yolum kesişti. Bu güzel tesadüf o karanlık olarak tanımladığım süreçte elimde bir meşale oldu diyebilirim.Bir sene önceki ben ile şimdiki ben arasındaki o uçurum farkı tam olarak buradan geliyor. Fiziki olarak pek değişmiş sayılmaz evet ama içsel olarak çok daha farklı bir Şimal ile yoluma devam ediyorum. Bir sene önceki ben hayallerine pek alan bırakmayan,dışarıdan gelen etkenler ile birlikte kendi kendine de hayallerini sınırlamaya çalışan bu sebeple de günden güne kendine olan güvenini kaybetmiş,kaybolmuş hisseden biriydim. Şu an ise hayal kurarken olabildiğince alan sınırlaması yapmayan ve bunları sesli dile getiren,çok daha özgüvenli,kısmen ne istediğini bilen ama kesinle ne istemediğini bilen bir ben var. Daha yolun başındayım o yüzden bu hayallerim daha çok şekil değiştirecek,yenilecek biliyorum ama Bilim Kızı sayesinde onlar dönüşürken ben kendimi onlarla birlikte nasıl dönüştürebileceğimi çok daha iyi biliyorum. Öğrenme sürecinin hiç bitmek tükenmek bilmediği bir yolun başında yürümeye başlamışken bu kendimi dönüştürme gücü sizlere başta bahsettiğim meşalem aslında ve bu yolculuk sırasında bana eşlik ederken asla da sönmeyecek.Başta Bilim Kızı projesini hayata geçiren hiç bıkmadan usanmadan daha da geliştirip el vermediği Bilim Kızı kalmayana kadar uğraşan Müjgan Çetin hocama ardından dönem boyu kahrımı çeken bana bambaşka dünyaların kapılarını açan ve rol model aldığım canım mentör hocam Özlem Ertekin Demirboğa ’ya sonsuz teşekkürlerimle. Bir gün Stockholm’de görüşmek üzere :)
Bilim Kızı deneyimlerimizi de paylaştık sizlerle. Bilim Kızı Emine Dede ve Nujin DEDE nin deneyimlerini okumak istersiniz mutlu oluruz.
Bilim Kızı Mihrinur Öztürk ve Şimalnaz BEŞYILDIZ bilimsel başarılar elde etme arzularında kendi gibi bu zorlu yolda yürüyen arkadaşları ile bilim kadınları mentor hocalarımızı #yuva olarak tanımlamışlar 🥰🙏ne güzelllll
Bilim Kızı İldem Yusuf ve Ayşe Sude Sırmalı deneyimlerini ne güzel ifade ediyorlar 🥰
Bilim Kızı #Mentor hocalarımız Emine Sever ve Selime Varlı Öztürk,Phd Candidate🌟 sizleri YAŞAMA BİLİMLE DEĞER KATMAYA çağırıyor. Deneyimleri ve yıllardır akıllı ve başarmak isteyen kızlara verdiği destekler için teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Hülya ARAS, Semiha Kablay YILMAZ, MBA ve Dilek Gūney Abuşoğlu, PCC #MENTOR hocalarımızın deneyimlerini youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Bilim Kızı’nı Destekleyenler
Mentor hocamız Doç.Dr. Nermin DEMİRKOL’a KOCAELİ Üniversitesinde düzenleyicisi ve başkanı olduğu 1-3 Kasım da BİOMED 2024 Kongresinde 2 kızımızın POSTER sunumu yapmaısna olanak sağladı ve kongre masrafları ile konaklama masraflarını karşıladığı için teşekkür ediyoruz.
Mentor hocamız Dr. Meral Müyesser’e1-3 Kasım da KOCAELİ Üniversitesinde BİOMED 2024 Kongresinde POSTER sunumu yapacak 2 kızımızın ulaşım masraflarını karşıladığı için teşekkür ediyoruz.
Bizi bilimkizi.org dan ve sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı'm olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.
Bilim Kızı YOUTUBE Kanalımıza çok sayıda video yükledik ve sizlere görüntülü açıklamalarda bulunduk. Kanalımıza abone olup, soru ve yorumlarınızı iletip, beğenilerinizi ifade ederseniz daha çok kişiye erişebiliriz.
Comentarios