Merhaba Bilim Kızı gönüllüleri;
Bu bülten dönemimizde bir dönemi kapatıyor, yeni bir dönemin açılışını yapıyoruz. Ayrıca, dolu dolu geçen Nisan-Mayıs-Haziran 2024 dönemi bizler için yeni öğrenme fırsatları ile dolu geçti. Bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedik.
Bilim Kızı Projemizdeki Gelişmeler
Özel Günler-ÖDÜLLER-Kutlamalar
Geçmiş KURBAN bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle gönlünüzce sağlıklı, mutlu, sevinçli nice bayram dileriz. Bu dönemde sadece kurban bayramı kutlamadık, anneler günü ve 1 Mayıs emekçi kadınlar gününü de kutladık.
Temmuz ayı itibariyle yeni dönem çağrılarımızı açacağımız bu dönemde 2016 yılından bu yana gerçekleştirdiklerimizi özetlemek istedim.
BUİKAD Bursa nın #15.Geleneksel #BUIKAD İŞ YAŞAMINDA BAŞARILI KADIN ÖDÜLLERİ kapsamında #Cumhuriyet imizin 100.yılında #BilimdeKadın özel ödülünü aldık. 21 Şehrimizden 18 Yüksek Lisans, 77 Lisans başarılı kızlarımızdan başvuru aldık. Bu kızlarımızın %72 Biyoloji-biyoteknoloji-genetik, %28 Fizik-Matematik-Kimya öğrencisi. Bilim kadınlarımızdan toplamda 76 Başvuru aldık, toplamda seçtiğimiz 63 kızımıza MENTORLUK hizmetini 43 Bilim kadını mentorumuz ile verdik.
• 63 kızımıza 43 Bilim kadını mentorumuz ile 830 saat mentorluk hizmeti sağladık.
• 22 kızımıza BURS verdik.
• 19 kızımıza ingilizce eğitimi desteği (256 saat) verdik.
• 490 saat değişik konularda (Yapay zeka vb) eğitim gerçekleştirdik.
• 23 VİZYON konuşmacımız oldu.
• 23 kızımız staj+ERASMUS+TUBİTAK başarısına tanıklık ettik.
• 2 kızımızı işe yerleştirdik.
• 29 kızımız ar-ge/lab gezisi + kampına katıldı.
• 30 İşbirliği (Üniv + Arge merkezi+STK) gerçekleştirdik.
• 42 kurumsal destekçimiz + 340 etkinlik katılımcımız oldu.
• 12+12 +12 Bilim kadını ile Bilim Kızı takvimi ile çağdaş bilim kadınlarımızı yayınladık.
58 Bilim Kızı 41 #mentorumuz Bilim kadını ve bizi destekleyen sayısız bireysel 25 kurumsal destekçimiz adına sevgiyle mutlulukla ve motivasyonla ödülümüzü 8 Mart 2024 de Bursa’ da teslim aldık 🙏
Bilim Kızı 2023-2024 Kapanış etkinliğinde Burçe Karaca @burcekaraca nın müthiş performanısını dinlemek için bizimle olur musunuz? Hem bu dönem kızlarımızı tanıyacak, bilimsel başarılara giden yolda kariyerlerini hazırlayarak, geleceğe hazırlanan kızlarımızı alkışlayacak, onlara gönülde destek olan #mentor hocalarımızı tanıyacak ve #Piyanist #Besteci #BURCEKARACA'nın performansına tanıklık edeceksiniz... hepinizi bekleriz.... Youtube kanalımıza yükledim. Bize eşlik eder misiniz? https://youtu.be/35tJy6Z_cns
Besteci piyanist sanatçımızı tanımak için dinleyin, dinlettirin..... Old’s Man Dream https://www.youtube.com/watch?v=f6ydQe2Dl7E
Yeni dönem çağrılarımıza yönelik çok sayıda bildirim yapacağız. Bilim Kızı projemiz yeni dönem başvurularını açtı. #TemelBilimler lisans, #YaşamBilimleri yüksek lisans başarılı kızlarımızın ve bu kızlarımızın bilimsel kariyerlerine katkı sağlamak isteyen bilim kadınlarımızın başvurularını bekliyoruz. https://www.bilimkizi.org/ sayfamızdan BAŞVUR düğmesi ile başvurunuzu yapabilir, projemiz hakkında Bilim Kızı olmak sekmesinden şartlarımızı okuyabilirsiniz.
Hepinizi 2024-2025 dönemi çağrılarımıza başvurmaya veya duyurularımıza katkı sağlamaya devam ediyorum.
Bilim Kızı Etkinlikleri
27-28 Mayıs 2024 de çok önemli etkinliğimizi bu sefer BURSA’da gerçekleştirdik. Bu buluşmamızda BURSA Teknik Üniversitesi ve ULUDAĞ Üniversite’sinin konukları olduk.
Bilim Kızı projemizin #Bursa #Etkinliklerinde #MENTOR hocamız Semiha Kablay YILMAZ, MBA liderliğinde Açelya Aklan ın yardımı ile organize olarak, geleceğin bilim kadınlarının bilimsel kariyerlerinde yüksek lisans yapacakları üniversiteler ve değerli bilim insanları ile tanışmalarına olanak sağlamak ve üniversitelerimizin altyapılarını ve uzmanlıklarını görmelerini arzu etmiştik. Sevinçle gerçekleştirdik. 4 yıldır projemize #danışman, #mentor ve #eğitmen olarak katkı veren hocamız Hülya ARAS ile psikoteknik analizimiz ile bize katkı veren Zeliha Özata hocamız ve #mentor hocamız Yağmur Oruç da bizlere eşlik etti.
27 Mayıs 2024 de Bursa Teknik Üniversitesi - Yenilikçi Devlet Üniversitesi nde #mentor hocalarımızdan da olan Gamze Koz hocamızın düzenlediği #vizyon konuşmaları panelimizde Şimalnaz BEŞYILDIZ Ayşe Sude Sırmalı Betül Demir ile birlikte üniversitemizin değerli bilim kadınları Derya Ünlü ve Gökçe Taner hocalarımız ile konuşmalarımızı yaptık, ne değerli bilim kadınlarımız var dedik, alkışladık. 28 Mayıs 2024 de ise, Uludag University @ukok 2024 Kongresi nde düzenleme kurulunda yer alan Açelya Aklan ile birlikte Şimalnaz BEŞYILDIZ değerli hocalarımız Prof Dr @saliha şahin ve Aslı Göçenoğlu Sarıkaya hocamız ile #BilimdeKadın paneline katıldık. Böyle güzel bir kongrede böyle güzel hocalarımız ile aynı sahnede projemizi tanıtmak bizi gururlandırdı ve umutlandırdı. Bilim Kızı Hilal Codur #poster sunumunu başarı ile tamamladı 👏👏👏👏 #Bursa etkinliğimizde ilk olarak Yesilova Group #arge merkezini ziyaret ettik. EMRE DOLAYLAR bize kuruluşun harika projelerini anlattı. Kızlarımızın konaklama ve yemek giderini karşılayarak da sosyal fayda üretmelerinden dolayı teşekkürlerimizi ilettik.#Bursa etkinliğimizde ziyaret ettiğimiz diğer nadide kuruluş Beycelik Gestamp #arge merkezinde Abdullah Yasin Bilici ve Dr. İmren ÖZTÜRK YILMAZ a teşekkürlerimizle...Floteks Automotive ziyaret ettik, #arge merkezinin uluslararası projelerine tanıklık ettik. Umutlandık, gurur duyduk.RUDOLF DURANER i ziyaret ettik 🙏 Kimya Bilimi, kadın ve yaşama değer katma ne demek anladık Bu güzel etkinliğimizin anılarını youtube kanalımıza yükeldim. İzleyin lütfen…
Bilim Kızı Hilal Codur Uludag University nin #kimya kongresinde #poster sunumunu başarı ile tamamladı 👏👏👏👏 kongre düzenleme komitesinde başkan yrd Bilim Kızı Açelya Aklan konuşmalarını yapara Bilim Kızı deneyimlerini paylaştı. 🥰
Hacettepe University nin Hacettepe Üniversitesi Ekoloji Grubu Topluluğu (EKOG) organizasyonunda düzenlediği IX BİYOLOJİ UYGULAMALARI KONGRESİNDE Bilim Kızı olarak #BilimKızı Şimalnaz BEŞYILDIZ tanıtım masamızda sizleri bekliedi. 🥰aday kızlarımıza projemizi tanıtıp sorularını heyecanla yanıtladı. Sizde NOBEL ödülü alabilecek başarılara koşan bu topluluğun üyesi olmak isterseniz, YAŞAMA BİLİM İLE DEĞER KATACAĞIM diyorsanız bekliyoruz.
22 Nisan saat 20:00 de Bilim Kızı Projemizin akıllı ve başarılı kızları ile bilimle ve teknolojiyle nasıl hayata DEĞER kattığımızı anlattım.
Bilim Kızı DERGİSİ
Hayatı bilim kadınlarının bilimsel çalışmaları ile iyileştirmek için 2016 yılında yola çıktığımızda, başarılı ve kararlı kızlarımıza inanıyorduk. Bilim Kızı projemiz TEMEL Bilimler alanında lisans, YAŞAM bilimleri alanında YÜKSEK LİSANS eğitimi alan kızlarımıza BURS,MENTORLUK ve ETKİNLİK hizmeti sunuyor. Bu dönem itibariyle 63 akıllı kızımıza bilim kadınlarından oluşan 41 mentor hocamız ile bilimsel başarı elde etmeleri için destek olduk. Kızlarımızın başaracağına inancımızın ne kadar doğru olduğunu işte bu Bilim Kızı Dergisi kanıtlıyor. https://www.bilimkizi.org/bilimk%C4%B1z%C4%B1dergisi Dergimizin bu ilk sayısı, tamamen kızlarımızın kendi inisiyatifleri ile başladı. Kendi önerileri ile hayata geçirdiler. Kapsam, içerik, tasarıma kadar ekip anlayışı ile çalıştılar. İlk olarak ne anlatmak istiyoruz? Sorusunu cevaplandırdılar. Bu sorunun arkasından her bir yazarımız, sizlerin de ilginizi çekecek konuları kaleme aldılar. Dergi işinin zorluğunu bilen, çilesini çekmiş pek çok kişi, kolay bir çalışma yapmadıklarını biliyordur.Ancak, bizleri güncel bilimsel gelişmelerden haberdar eden, hepimizin içine sinen harika bir dergi hazırladılar. Özgürce yazdılar, resimlediler, tasarladılar. Bilimle sanatı ve yaşamı birleştirdiler. Öğrendiler, anlattılar ve örnek bir çalışma çıkardılar. Dergimize ‘’ https://online.fliphtml5.com/qvxwt/bdyb/#google_vignette adresinden ücretsiz olarak ulaşabilir, Instagram hesabımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.
Bu ilk adımda kimleri okuyacaksınız? Açelya Aklan, bizlere doğal antioksidanlarının şifasını bilimsel yolla anlattı. Ayşe Sude Sırmalı, sanat ile yapı taşımız DNA’yı tanımladı. Hümeyra Dağdagül ise hakkı yenmiş o değerli kadın Rosalind Franklin’in gerçek hikayesini kaleme aldı. İrem Deniz Arberk ise, yine sanatın sihirli sayısı, güzelliğin anahtarı olan altın oranın arkasındaki matematiksel yapıyı anlattı. Mihrinur Öztürk ise, hepimizin derdi olan yaşlanmanın anahtarının önemini ve kanser ile ilişkisini paylaştı. Özge Belli ise, yaşam kaynağımız toprağın sağlığının önemini hatırlattı. Büşra GÜLER ise, genetik hastalıkların önemini anlamlandırmamızı sağladı. Damlanur Erat ise, canlı olmanın ne demek olduğunu bize düşündürdü. Şimalnaz BEŞYILDIZıldız ise tasarımını gerçekleştirdi. Hepsini sevgi ile kucaklıyorum.
Bu harika yazarlarımız ve tasarımcımız, bize bilimin nasıl yaşam ile içi içe olduğunu, bilimle yaşamın nasıl iyileşebileceğinin tadını sundu. Yaşama; bilim ve kadın ile DEĞER katmanın birçok yolundan biri olan makaleleri ile bizlerde farkındalık yarattı.
Hepinizi, okumaya ve okutmak için paylaşmaya davet ediyorum. Bilim Kızı ile siz de yaşama değer katmaya başlayın diyorum. Sevgilerimle… İyi okumalar https://en.bilimkizi.org/bilimk%C4%B1z%C4%B1dergisi
Bilim Kızı projemizin harika kızı Açelya Aklan ın kaleme aldığı 'DOĞAL ANTİOKSİDANLARIN OKSİDATİF DNA HASARIYLA MÜCADELESİ' başlıklı yazısını okudunuz mu?
'Serbest radikallerin kimyasal yapılarında elektron eksikliği bulunmakta ve yüksek enerjili yapıları vardır. Bu durum, serbest radikallerin moleküller arası reaksiyonlara girmesine neden olarak DNA, lipidler, proteinler gibi biyolojik moleküllerin kararlı yapılarına zarar verir. Bu hasarlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak, antioksidanlar serbest radikallerin etkilerini dengeleyerek bu zararları azaltabilirler.' Böyle başlıyor makale... Bu zarar etkisini nasıl dengelediklerini merak ediyor iseniz.............
Dergimizi sayfamızda https://lnkd.in/d4BhcMds bağlantısından veya https://lnkd.in/dYiJA2_5 bağlantısından e-dergi olarak okumaya davet ediyorum.
Bilim Kızı projemizin harika kızı, Ayşe Sude Sırmalı nın hazırladığı 'DNA ve SANAT' başlıklı yazısını okudunuz mu?
'#DNA ve #sanat kelimeleri yan yana gelince birbiriyle alakasız, bağlantısız gibi dursalar da aslında ilginç ve derin bir bağları vardır. DNA'nın bilimsel keşfi, insanların doğaya ve kendi kimliklerine olan hayranlığını sonsuz bir merakla beslemiş, insanlığın evrenin sırlarını çözmeye olan tutkusunu derinleştirmişve doğanın karmaşıklığını kavramak için birçok sanatçı ve bilim insanına ilhamkaynağı olmuştur. .............' diye başlayan bu ilginç yazısında bu güzelliği yorumunu okuyabilirsiniz. Dergimizi sayfamızda https://lnkd.in/d4BhcMds bağlantısından veya https://lnkd.in/dYiJA2_5 bağlantısından e-dergi olarak okumaya davet ediyorum.
Bilim Kızı projemizin harika kızlarından, Büşra GÜLER nın hazırladığı 'HEMOFİLİ' başlıklı yazısını tanıtmak istiyorum. 17 Nisan Dünya Hemofili Günü olarak kutlanmaktadır. Toplumumuzda da görülme riski bulunan hemofili hastalığı nedir? Hemofili, toplumumuzda “Kraliyet Hastalığı” olarak adlandırılan ve İngiltere Kraliçesi Victoria’nın soyundan gelen bir hastalıktır. .............' diye başlayan bu ilginç yazısında bu güzelliği yorumunu okuyabilirsiniz. Dergimizi sayfamızda https://lnkd.in/d4BhcMds bağlantısından veya https://lnkd.in/dYiJA2_5 bağlantısından e-dergi olarak okumaya davet ediyorum.
Bilim Kızı Etkinlikleri – Süpervizyon Toplantıları
Bilim Kızı projemizin değerli bilim kadınlarından oluşan #mentor hocalarımız #menti kızlarımız ile bu dönemin 3. Toplantısını simbiyoz aktivite den Hülya ARAS hocamız liderliğinde gerçekleştirdik 🙏bütün hocalarıma büyük emekleri ve katkıları için teşekkür ederim 🥰 Bu dönem gerçekleştirdiklerimizi değerlendirdik ve gelecek dönem yeni neler yapabiliriz konuştuk. 7 aylık Bilim Kızı faaliyetlerimizi değerlendirdirdik. Kızlarımızın projemizin mentorluk süreci ve etkinlikleri ile ilgili aşağıdaki deneyimleri bizlere motivasyon oldu. - Sakinleşerek hedefime odaklanmamı sağladı.- Geleceğimi daha iyi görme şansı yakaladım. - Kendimi ve hedeflerimi nasıl önceliklendireceğimi öğrendim.- Farklı bakış açıları geliştirdim.- Hedefimi net bir şekilde belirleme şansı yakaladım. - Yurtdışı hedeflerimi ertelememem gerektirdiğini anladım.- Makale yazmayı öğrendim. İkinci sınıf öğrencisi olarak bir makalede adımın geçmesi beni çok onurlandırdı. - Başarı için öncelikle o konuda söz sahibi olabilecek donanıma sahip olmam gerektiğini anladım. - Yapay zeka, ingilizce eğitimleri, vizyon konuşmaları yeni ufuklar açtı.- VİZYON konuşmacalarımızı dinleyince, bizler gibi hata-tereddüt yaşamış ve nihayetinde bugünkü başarılara ulaşmış değerli insanlar olduğunu gördüm. - Üniversite ve AR-GE Merkezi gezilerinden çok şey öğrendim. - Çok değerli insanlar tanıdım, ilişki zenginliği yaşadım ve yalnız olmadığımı gördüm.
Bilim Kızı Etkinlikleri - VİZYON KONUŞMALARIMIZ
Bu dönemde yeni bir etkinlik başlattık. Bilim Kızı EĞİTİMLERİ düzenlemeye başladık. Bu eğitimler kapsamında Çok etkilendik, heyecanlandık. Bilim Kızı eğitimleri kapsamında Dilek Gūney Abuşoğlu, PCC hocamız YENİ MEZUNLAR İÇİN KARİYER İPUÇLARI konulu eğitiminde kızlarımıza aşağıdaki sorular eşliğinde etkileşimli çalıştayında çok değerli paylaşımlarda bulundu.- Kariyer nedir? - Kariyer yolumuzdaki kahramanlarımız kimlerdir?- Mail nasıl yazılmalı?- CV nasıl hazırlanmalı?- Niyet mektubu nasıl yazılmalı?- İletişimde nelere dikkat etmeliyiz?Teşekkürlerimizle....
Teşekkürler... Youtube kanalımıza yükledim. Kaçıranlar izleyebilir.
Stevens Institute of Technology den Prof Dr. Dilhan M. Kalyon hocamız Bilim Kızı projemizin bu sezonun son #Eğitim etkinliğinde İLERİ SEVİYE #YapayZeka - #VeriAnalizi eğitiminde bizlerle ne güzel bilgiler paylaştı.
Prof Dr. DİLHAN M. KALYON, Stevens Teknoloji Enstitüsü'ndeki Yüksek Dolu Malzemeler Enstitüsü'nün Direktörüdür. Kimya Mühendisliği alanında Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini sırasıyla 1977 ve 1980 yıllarında Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden, BEng derecesini ise 1975 yılında Ankara ODTÜ'den aldı. McGill'den mezun olduktan sonra Stevens Teknoloji Enstitüsü'ne katıldı ve burada görev yaptı. Uluslararası Programlar Ofisi (1980-1984) ve Kimya ve Kimya Mühendisliği, Kimya, Biyomedikal ve Malzeme Mühendisliği ile Kimya Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Bölümlerinde Doçent, Profesör, Enstitü Profesörü, Biyomedikal Mühendisliği Ortak Bağlı Profesörü , Highly Filled Materials Institute Kurucu Müdürü ve Geçici Rektör Yardımcısı ve Yardımcısı Stevens Araştırma ve Yenilik Dekanı görevlerinde bulundu. Yeni biyomateryaller, doku mühendisliği iskelelerinin yeni üretim yöntemleri, çok toksik kimyasalların bertarafı, EMF'nin azaltılması, karıştırma, çevrimiçi reoloji ve konsantre süspansiyonların mikroyapısal analizi alanlarında çeşitli kapsamlı teknolojiler geliştirdi. Nanopartiküller, artrodez için kemik grefti ikameleri de dahil olmak üzere fonksiyonel olarak derecelendirilmiş doku mühendisliği yapıları, kristalin katıların parçacık boyutu dağılımı için x-ışını kırınımına dayalı karakterizasyon yöntemi, yeni gıda maddeleri ve bunları üretme yöntemleri, istenen yapısal dağılımlara sahip enerjik malzemelerin imalatına yönelik yeni yöntemler , yeni şişen malzemeler, karbon nanotüplü nanokompozitler ve seramik kemik çimentosu öncüllerinin reolojisinin ve enjekte edilebilirliğinin kontrolü için yöntemler geliştirdi. Bu gelişmelerin bazıları patentlidir, bazıları ise yeni patentler ve ticarileştirme fırsatları olarak Stevens Enstitü tarafından takip edilmektedir. Prof. Kalyon, çok sayıda ödül almış ve STK larda görev yapmaktadır. Kendisini kutluyor ve heyecanla bizlerle paylaşımını bekliyoruz.
Kısaca özetlemek isterim.- Uzmanlık alanınız ve veriniz çok önemlidir. Uzmanlık alanında veriyi anlamlandıran sizlersiniz. Ancak bir şeyi korumak istiyorsanız verinizi koruyun.- Analiz şekillerinden tahmin, etkin veri toplamayı öğrendik.- Analiz modellerinden lojistik regresyon, random forest, yapay sinir ağı ve derin öğrenme nedir? Bu modelleri #ChatGPT, #Colab, #Phyton #Playground eşliğinde denedik, gördük.-Gelecek yönelimlerde dikkat etmemiz gerekenleri değerlendirdik.- Disiplinler arası geniş entegrasyon çok önemli... Kendinizi buna hazırlayın...- Gelişmiş problem çözme yeteneğini hepimiz kazanmalıyız.- Yapay zeka #matbaa gibi direnilecek bir araç değildir. Öğrenmede kişileştirmeyi kolaylaştıran bir araçtır ve direnmek rakiplerimizle aramızı açar sadece..- Yapay zeka uzmanlığımızı elimizden alacak diye sakın endişelenmeyin. Uzmanlığınızı yapay zeka aracı ile bilgiye dönüştürün.Çoook teşekkür ederiz. Youtube kanalımıza (https://www.youtube.com/watch?v=xbkeMEWvnEk&feature=youtu.be) yükledim. Kaçıranlar izleyebilir.
Teşekürlerimizle...
Bilim Kızı Tanıtımları - İyi ki Bilim Kızı'yım
Bilim Kızı olarak bilimsel başarılara koşan, yaşamımızı bilimle iyileştirecek, güzelleştirecek ve geliştirecek kızlarımızı tanıtmak istedik.
Bugün bayram sonrası pazar günü dinlenmek okumak için iyi bir gün 🥰 Bilim Kızı Büşra GÜLER deneyimlerini ve başarılarını alkışlamak için iyi bir gün 😃Herkese merhaba, ismim Büşra Güler. Geleceğin bilim kadınlarından biriyim. İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans eğitimini 2022 yılında tamamladım. Lisans eğitimim boyunca birçok üniversitede sinir bilim ve kanser laboratuvarında staj yaptım. Lisans eğitimim bitince genetik tanı merkezinde çalıştım ve hayalim akademisyen olmak ve bilimsel çalışmalara devam etmek olduğu için özel sektörde işten ayrıldıktan sonra 2023 yılında Üsküdar Üniversitesinde Moleküler Biyoloji İngilizce Tezli Yüksek Lisans programına başladım. Şu an tez dönemindeyim. Erasmus+ Staj hareketliliği kapsamında Fransa Paris Saclay Üniversitesinde master tez konumla ile ilişkili olan Down sendromlu bireylerde CRISPR Cas sistemi çalışmak üzere 4 aylık staj kabul aldım. Yapıcağım staj kariyerime büyük katkısı olacak. Bilim kızı ile bu süreçte tanıştım ve mentörlük almaya başladım. Bilim kızı sayesinde mentörüm Nesrin hoca ile tanıştım. Nesrin Manav Tatar hocam bana ışık ve yol gösterici oldu. Ülkeme Nobel ödülünü getirecek ilk bilim kadını olmak üzere çalışmalarıma devam etmekteyim. Bilim kızı ailesine ve nesrin hocama çok teşekkür ederim.
Bilim Kızı İldem Yusuf un deneyimlerini okuyarak başarılarını alkışlayın ltf 🙏 Merhaba,
Ben ildem yusuf. 2023 2024 Bilim Kızı mentisiyim. Biruni Üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik 3.sınıf öğrencisim. Eczacılıkla çift ana dal yapıyorum. Okulumun birçok öğrenci topluluğunda yönetim kurulunda yer aldım. Öğrencileri ticarileştirilebilir ve sanayiye uyarlanabilir inovatif fikirler üretmeye teşvik eden yarışma organizasyonu olan Bioinnovation'ın
( BIOINNOVATION ) kurucu üyelerindenim aynı zamanda bu yıl genel koordinatörlüğünü yapıyorum.
Daha önce Yazılı Eczane, Orzax ilaç, Meditechlabs ve Biruni Teknopark Farmasötik Mikrobiyoloji laboratuvarlarında staj yaptım. TÜBİTAK 2247 C Stajyer araştırmacı programı kapsamında Eribülin İçeren İlk Eşdeğer İlacın Geliştirilmesi projesinde kabul aldım halihazırda bu projede görev alıyorum. Shell Türkiyenin ve Bilim Virüsünün düzenlediği Shell-İLERİDE Gençlik Sosyal Yatırım Programına kabul aldım. Yine halihazırda orada proje tabanlı bir programın içerisindeyim.
Akademik kariyerime odaklanırken nanoteknolojik gelişmeler ve özellikle kuantum noktalar üzerindeki araştırmalara olan ilgimle kendimi geliştirmekteyim. Nanotıp ve nanoteknoloji alanındaki bilgi birikimim ve araştırmalarımı, daha etkili ilaç tedavileri oluşturmak ve genetik farklılıkların potansiyel dezavantajlarını ortadan kaldırabilmek amacıyla yoğunlaştırmak istemekteyim.
Bilim Kızı beni başarılı bilim insanları ile bir araya getirerek ufkumu açan farklı vizyonlar kazandıran bir program oldu. Aynı zamanda gelecek planlarımı, hedeflerimi oluşturmamda ve onlara ulaşacak yolları belirlememde doğru adımlar atmamı sağladı. Yaşadığım olaylar karşısında doğru sorular sorarak olayları analiz edebilme gücümü artırdı. Kendi hayatımı ve başarımı koruyabilmemin önceliğini gösterdi. Birbirinden harika insanlarla tanışma fırsatı sundu. Bu programın kurucusu sayın Müjgan Çetin'e çok teşekkür ederim. Bilim kızı sürecinde bahsettiğim tüm bu katkıları ince ince öğretişiyle elde ettiğim değerli Mentörüm sayın Semiha Kablay YILMAZ, MBA çok teşekkür ederim. Yakın zamanın genç bilim kadınları olarak nice başarılarımızı Bilim Kızı'nda paylaşabilmemiz dileğiyle..
Bilim Kızı İrem Deniz Arberk in deneyimleri ile güzel bir pazar geçirmenizi diliyorum 🥰Merhabalar, ben İrem Deniz Arberk. Boğaziçi Üniversitesinde 2. Sınıf matematik ve endüstri mühendisliği öğrencisiyim. Aynı zamanda Bilim Kızı 2023-2024 mentilerinden biriyim. Bilim Kızı ile karşılaşmamdan itibaren çok keyifli bir süreç yaşadım, yaşıyorum. Bu proje ile çok sıcak bir ailenin parçası olduğumu hissediyor, hem yeni şeyler öğreniyor hem de kendimi farklı alanlarda geliştiriyorum. Özellikle okulumdaki yoğun derslerden, kütüphanede saatlerce dirsek çürütmenin ardından mentor hocamla görüşmek, Bilim Kızı vizyon konuşmalarını dinlemek benim için hem eğitici hem beni rahatlatan bir deneyim oluyor. Gelecek sene bahar dönemi için heyecanla beklediğim bir diğer gelişme ise Erasmus+ program kapsamında University of Amsterdam’a gidecek olmam. Yeni bir ülkede, farklı bir kültürde akademik bir deneyim yaşayacak olmak beni heyecanlandırıyor. Son olarak, deneyimde bana rehberlik eden, destek olan Bilim Kızı ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunmak isterim.
Güzel ülkemizin 21 farklı şehrinden 63 kızımıza bilimsel başarıları için destek verdiğimiz Bilim Kızı projemizde bugün sizlerle #Tokat dan akıllı ve başarılı kızım Emine Dede nin deneyimlerini paylaşmak istiyorum.Merhaba ben 2023-2024 mentilerinden Emine Dede.Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf öğrencisiyim. Biyolojiye olan merakım doğa ve canlılara olan ilgimden ve okul yıllarımda biyoloji dersine olan ilgimden dolayı halen devam etmekte. Ben bu merakımı sürekli olarak beslemek ve biyoloji alanında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar yapmak, deneyler yapmak istiyorum. Hedeflerim var ama bu hedeflere nasıl ulaşacağım hakkında bir yönlendiricim olmadığı için yolumu bulamamış durumdaydım. Sürekli olarak bir arayış içindeydim ve bu karmaşıklıktan çıkmaya çözüm arıyordum,sonra Bilim Kızı projesi ile tanıştım ve gerçekten bu karmaşıklıktan çıkabileceğime inanmıştım. Sonrasında mentörüm ile tanıştım ve mentörümün bana sağladığı rehberlik ve destek benim için önemli bir etken oldu ve bana nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yönlendirme yaptı. Kariyer hedeflerimi netleştirme yolunda bana yardımcı oldu ve olmaya devam ediyor, kendi deneyimlerini bana aktardı ve bu tecrübelerinden faydalanmak ve sorularıma cevap bulmak benim için büyük bir avantaj oldu.Mentörlük dönemi boyunca geliştirdiğimiz iletişim, danışmanlık ve problem çözme becerileri de kariyerim için önemli bir temel oluşturdu. Vizyon konuşmacılarının deneyimlerini dinlemenin, onların başarı hikayelerini öğrenmenin bizlere ilham verdiğine ve motivasyon kaynağı olduğuna inanıyorum. Ben bu süreçte kendimi geliştirme fırsatı buldum, ilgi alanlarımı, neye yöneleceğimi keşfetmeye başladım ve ilham verici insanları tanıma fırsatı buldum. Bu yıl okulumda Moleküler Biyoloji laboratuvarına kabul aldım ve bir böcek türü üzerinde proje geliştirme aşamasındayız. Bilim Kızı Projesi, benim gibi kızların bilim alanında daha fazla yer almasını teşvik eden bir proje olduğu için öncelikle Bilim kızı kurucusu Müjgan Çetin hocama ve mentörüm Merve Küçükyetim'e bu fırsatı sağladıkları için teşekkür ederim.
Bilim Kızı Nujin DEDE'nin vizyonunu okumanızı öneririm. Merhaba, ben Nujin DEDEEskişehir Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi Fizik ve Biyoloji Bölümleri Çift-Anadal öğrencisiyim. Daha küçük yaşlarda merakımın tetiklediği yolu takip ettim ve kendimi sorularımın domine ettiği, bilimin yönlendirdiği bir eğitim hayatında buldum. Kendi içinde renkli ve tatmin edici olsa dahi, insanoğlunun sahip olduğu birçok zihinsel uğraş kapsamında belki de en az nüfusa sahip alan bilimdir. Kendi içinde de, seyrek nüfusuna rağmen, gerçek anlamını daha azı farkındadır. Arı bir merakın yönettiği, metodolojik temelleri sağlam bu alana sahip çıkan Bilim Kızı topluluğunu tanıdığım için çok memnunum. Topluluk bana taze bilgiler, farklı bakış açıları sunmakla birlikte yürümek istediğim yolun ne kadar sağlam olduğunu, güvenilir olduğunu ve kıymetli ve yeni zihinlerin bu yolu daha da derinleştirdiğini gösterdi; mentilerin buluşmuş, tanışmış olduğu kıymetli öğreticilerin sağlam temellerini paylaştığı eşsiz bir ortam yarattı. Özellikle kendi mentorum ile kendimi yeniden tanımış oldum, aldığım kararların ne kadar güçlü olduğunu fark ettim ve kendim ve insanlığa katacaklarım için kişiselleştirilmiş, verimli olmayı hedeflemiş bir yolculuğun yolcusu olduğumu anladım. Kendisine katkıları için çok teşekkür ediyorum. En önemlisi yetkin, zeki ve öncü bir kadın ile tanışmış oldum. Yaptığı ve yapacağı, aktardığı ve aktaracağı her şeyin eşsiz olduğu bu yüce insana edeceğim teşekkür yetmeyecektir. Müjgan Hocam'ın vizyonunu tüm kadınların bir gün paylaşmasını umut ediyorum.
Yasemin karakaş ın Bilim Kızı deneyimini paylaşmak istiyorum🥰Ankara üniversitesi biyoloji bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim. Bilim kizi projesindeki katılım amacım kendi akademik ve sosyal alanlarda geliştirmekti. Bu isteğim Bilim kızı sayesinde fazlasıyla yerine geldi. Sevgili mentörüm Nesibe Manav Mutlu, Ph.D. ’nun tavsiyeleri sayesinde kendimi akademik ve sosyal anlamda geliştirdiğimi; bilim kızında olan vizyon konuşmaları ve eğitimleri sayesinde yeni bilgiler öğrendiğimi belirtmek isterim. Sevgili Müjgan çetin hocama ve sevgili mentörüm Nesibe Manav Mutlu hocama her sey için teşekkürlerimi tekrardan iletmek istiyorum.Ve son olarak belirtmek isterim ki iyi ki bilim kızıyım!
Bilim Kızı Buluşmaları - Bütün Kızlar TOPLANDIK
Bilim Kızı projemizin bilim kadınlarından oluşan #mentor hocaları ve başarılı kızları ile her fırsatta canlı canlı bir araya gelme fırsatını kaçırmıyor, gerçek yaşamda da el ele-gönül gönüle vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu güzellikleri de sizlerle paylaşmak için #BütünKızlarToplandık serisi başlattık.
Bilim Kızı BÜTÜN KIZLAR TOPLANDIK serimizden hashtag#BilimKızı Nujin DEDE mentor hocası Ezgi Denizel Güven hocası ile hashtag#Eskişehir deki bu güzel anılarını paylaşmadan edemedim.... Ne güzeller, ne gurur vericiler....
#BilimKızı Şimalnaz BEŞYILDIZ ile DATÇA da karşılaştık ve kucaklaştık. Sohbet ettik, mutlu olduk.
Kızlarımdan Saadet Aiseoğlu ile Diyarbakır, Gaziantep de bir araya geldik. Sanat-kültür gezisi yaptık.
Bilim Kızı mentor hocalarımız her fırsatta bir araya gelmenin keyfini çıkartıyor. Meksika görüntülerinin güzelliği içerisinde #değer katan bir topluluğun üyesi olmak çok güzel 🥰 Emine Sever ve Elif Altürk hocalarımıza sevgilerle 🌹
@bilimkiziorg nın değerli bilim kadınları #mentor hocalarımız Elif Altürk ve Selime Varlı Öztürk🌟 Okan University de bir araya gelmenin mutluluğunu paylaşıyorlar 🥰
Bütün kızlar bütün Dünya’da toplandık. ABD de Philadelphia da Bilim Kızı Yasemin SİPAHİ ve MENTOR hocası Doç.Dr. Meral Müyesser buluşup, özlem giderdiler.
Bilim Kızı olarak bu dönemin son etkinliğine #Bursa da buluştuk, #mentor hocalarımızla ve kızlarımızla... Uludag University indeki #panel konuşmamız öncesinde sıramızı bekler iken bu heyecanlı anıyı da kaydetmeden duramadık. Semiha Kablay YILMAZ, MBA Hilal Codur Açelya Aklan Ayşe Sude Sırmalı Şimalnaz BEŞYILDIZ ve #Psikolog hocamız Zeliha Özata
Her fırsatta bir araya gelmekten mutluluk duyan Bilim Kızı topluluğu olarak Bursa Teknik Üniversitesi - Yenilikçi Devlet Üniversitesi nde Gamze Koz hocamızın odasındayız 😀
Bilim Kızı’nı Destekleyenler
Bilim Kızı etkinlikleri kapsamında 27 Mayıs Gamze Koz hocamızın liderliğinde Bursa Teknik Üniversitesi etkinliğimiz, Bilim Kızı Açelya Aklan liderliğinde Uludag University kongresi gezimizde bize destek olan Yasemin Yeşilova ya ve Yesilova Group a teşekkürlerimizle.... Etkinlik koordinatörümüz Semiha Kablay YILMAZ, MBA da teşekkürler..
Bilim Kızı etkinlikleri kapsamında 27 Mayıs Gamze Koz hocamızın liderliğinde Bursa Teknik Üniversitesi etkinliğimiz, Bilim Kızı Açelya Aklan liderliğinde Uludag University Kimya kongresi gezimizde bize destek olan Beyçelik Gestamp ve Dr. İmren ÖZTÜRK YILMAZ ve Abdullah Yasin Bilici ye teşekkürlerimizle.... Etkinlik koordinatörümüz Semiha Kablay YILMAZ, MBA ada teşekkürler..
Bilim Kızı TEV üzerinden verdiğimiz BURS fonumuza katkıları ile bize destek olan Sn. Safiye KALYON ve Dilhan M. Kalyon hocamıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.
3 yıldır #eğitmen #danışman #mentor olarak büyük emek veren Simbiyoz Aktivite den Hülya ARAS hocamızın kitabı #HuliHanımİleÇocuklaraMasallarBüyüklereTarifler kitabının #telif gelirlerini @bilimkiziorg projemize bağışladığı için ÇOOOOOK Teşekkür ediyoruz.
Bilim Kızı Başarıları – MENTOR hocalarımızın başarıları
Bilim Kızı #TAKVİMİ mizde de #çağdaş başarılı bilim kadınlarımız arasında yer alan #mentor hocamız Doç.Dr. Nermin Demirkol #bilim ve #sanat birlikteliğine güzel bir inovasyon ile örnek oldu 👏🏻👏🏻KOÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Demirkol, İster #GERİDÖNÜŞÜM, #GERİKAZANIM, #SIFIRATIK ister #İLERİDÖNÜŞÜM, #DÖNGÜSELEKONOMİ deyin ama ALKIŞLAYIN Lütfen.... Afyon kili yerine DİP çamuru kullanarak TUĞLA'ya dönüştüren Bilim Kızı MENTOR hocamız Kocaeli University den Doç.Dr. Nermin Demirkol hocamızın başarısını izleyin, izlettirin....
Her yıl geleneksel olarak hazırladığımız, ÇAĞDAŞ BİLİM KADINLARI KOLLEKSİYONU haline gelen değerli çağdaş bilim kadınlarından oluşan Bilim Kızı 2024 TAKVİMİ’mizde yine ülkemizin bilim kadınlarının başarılarına tanıklık edeceksiniz. KURUMSAL siparişlerde 2.Sayfamızda SPONSOR olacak Firma-Kurum LOGOSU ve YENİ YIL MESAJI’nı ilave ediyoruz. KURUMSAL hediyelerde TAKVİMİZİ de HEDİYE ederek, sosyal sorumluluk projenizi hayata geçirilebilir. Bilim Kızı TAKVİMİ 2024 de yer alan ÇAĞDAŞ Bilim kadınlarımız ve başarıları; (Unvan ve alfebetik sırada)Prof. Dr. Aylin Yaba UçarProf Dr. Nesrin OzorenDoç. Dr. Elif AltürkDoç. Dr. Halide Nihal ACIKGOZDoç. Dr. Handan KayhanDoç.Dr. Meral MuyesserDoç. Dr. Nermin DemirkolDr. Emine SeverDr. Nesrin Manav TatarDr. Nesibe Manav Mutlu, Ph.D.Dr. Pınar Senay ÖzbayDr. Şeyma Bozkurt Uzan
Bilim Kızı projemiz ile 2016 yılından bu yana; yaşama değer katacak kızlarımızın içerisinden, 10 yıl sonra 100 BİLİM KIZI'nın yetişmesine olanak sağlayarak, 1 BİLİM KIZI'nın Nobel ödülü almasına tanıklık etmek VİZONUMUZ peşinden koşuyoruz. Misyonumuz ise; maddi imkansızlık, fırsat eşitsizliği, vizyon sapması yaşayan, temel bilimler lisans ve yaşam bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi alan kızların, bilimsel faaliyetlerinde başarılar elde edebilecek seviyede, eğitim ve yetiştirme süreçlerine katkı sağlamaktır. Bu amacımıza BURS, MENTORLUK ve ETKİNLİK faaliyetlerimiz ile devam ediyoruz.
Bizi bilimkizi.org dan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı'm olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.
Bilim Kızı YOUTUBE Kanalımıza çok sayıda video yükledik ve sizlere görüntülü açıklamalarda bulunduk. Kanalımıza abone olup, soru ve yorumlarınızı iletip, beğenilerinizi ifade ederseniz daha çok kişiye erişebiliriz.
Comments