top of page
Ara
mujgan9

Bilim Kızı Bülteni 16(Ocak-Şubat-Mart 2024)

Merhaba Bilim Kızı gönüllüleri;

Bu bülten dönemimizde Ocak-Şubat-Mart 2024 dönemi gerçekleştirdiklerimizi sizlerle paylaşmak istedik.


Bilim Kızı Projemizdeki Gelişmeler

Özel Günler-ÖDÜLLER-Kutlamalar

Ramazan bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle gönlünüzce sağlıklı, mutlu, sevinçli bir bayram dileriz. Bir bayram sevdiklerinizle bayramlaşır ancak... Sevgiyle kucaklayın onları...

Bizler de sevgiyle kucakladığımız kızlarımızı kendilerini bilimle gerçekleştirmeleri için 2016 yılında başladığımız çalışmaları bu bayram da da özetlemek istedim. 2024 de sizlerin maddi-manevi desteklerinizle bizlerle birlikte olacağınız inancı ile yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. 20 Şehrimizden 18 Yüksek Lisans, 77 Lisans başarılı kızlarımızdan başvuru aldık. Bu kızlarımızın %60 Biyoloji-biyoteknoloji-genetik, %40 Fizik-Matematik-Kimya öğrencisi. Bilim kadınlarımızdan toplamda 75 Başvuru aldık, toplamda seçtiğimiz 58 kızımıza MENTORLUK hizmetini 41 Bilim kadını mentorumuz ile verdik. 30 kızımıza BURS,  24 kızımıza ingilizce eğitimi desteği, 8 kızımıza yaşam ve sağlık desteği, sınav harcı desteği, 10 kızımıza yetkinlik eğitimi sunduk. 3 kızımıza staj, 1 kızımıza iş bulduk. 14 kızımız ar-ge/lab gezisi + kampı yaptık. 24 Bireysel, 38 kurumsal destekçimiz bize katkı sağladı. 3 yıldır, 12+12 +12 ÇAĞDAŞ Bilim kadını ile Bilim Kızı takvimi hazırlıyor, başarılarını paylaşıyor ve kızlarımıza burs ve etkinlik giderlerinde kullanıyoruz.

BUİKAD Bursa nın #15.Geleneksel #BUIKAD İŞ YAŞAMINDA BAŞARILI KADIN ÖDÜLLERİ kapsamında #Cumhuriyet imizin 100.yılında #BilimdeKadın özel ödülünü Bilim Kızı projemiz ile 8 Mart 2024 de Bilim Kızı projemize takdim edilmesi çook değerli ve motive edici 🥰teşekkürlerimizle….

 

Youtube kanalımızdan siz de neden ödül aldığımızı öğrenin lütfen….


58 Bilim Kızı 41 #mentorumuz Bilim kadını ve bizi destekleyen sayısız bireysel 25 kurumsal destekçimiz adına sevgiyle mutlulukla ve motivasyonla ödülümüzü 8 Mart 2024 de Bursa’ da teslim aldık 🙏


Bilim Kızı Projesi olarak, 11 Şubat Uluslararası Bilimde KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI Günümüzü kutladık.  Bize VİZYON konuşmaları ile değer katan, ufkumuzu açan, MENTOR luk hizmeti sunarak bilimsel kariyerlerimizi kolaylaştıran bütün bilim kadınlarımızı sevgiyle kucaklıyor ve onlarla gurur duyuyoruz.

Bilim Kızı 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüzü bizlere değer katan VİZYON Konuşmacısı ve MENTOR bilim kadınlarımızla kutlamak istedik. Ne mutlu bize... Gurur duyuyoruz, umutlanıyoruz, seviniyoruz.

Bilim Kızı Etkinlikleri - Bilim Gezilerimiz

Bilim Kızı 29 Şubat – 3 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlediğimiz  #istanbul #bilim etkinliğimizde ilk günümüzde Yeditepe University Boğaziçi University Istanbul Technical University nin değerli hocalarımızla tanıştık bilimsel başarılarına tanıklık ettik 🙏

Bu gezilerimizdeki amaçlarımız arasında kızlarımıza staj yapacak, yüksek lisans ve doktora yapacak değerli hocalarla tanışmaktır. Bu amacımızı Yeditepe Üniversite’sindeki değerli hocalarımızla gerçekleştirebilmek için 3 kızımızın girişimlerinin başarı ile sonuçlanmasını bekliyoruz.

Bilim Kızı 29 Şubat – 3 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlediğimiz  #istanbul #bilim etkinliğimizde ikinci günümüzde Hayat Kimya Nobel Ilac A.S ve Şişecam #ARGE merkezlerini gezerek dünya çapında başarılı inovasyon çalışmalarına tanıklık ederek bilim insanları ile tanıştık

Bu gezilerimizdeki amaçlarımız arasında kızlarımıza staj yapacak, yüksek lisans ve doktoralarını yapar iken çalışacak endüstriyel arge merkezlerinin değerli yöneticileriyle tanışmaktır. Bu amacımızı gerçekleştirebilmek için 2 kızımızın girişimlerinin başarı ile sonuçlanmasını bekliyoruz. Gezimizin üçüncü gün ise tarihi #istanbul un güzelliklerini ziyaret ettik 🙏

Bu güzel etkinliğimizin anılarını youtube kanalımıza yükeldim. İzleyin lütfen…

Bursa Teknik Üniversitesi nin 1 Mart 2024 de düzenlediği  #BilimKongresi nde Gamze Koz hocamızın liderliğinde Simbiyoz Aktivite Hülya ARAS hocamızın desteği ve BTÜ Kimya Bölümü toplulugunun akıllı kızları ile Bilim Kızı olarak biz de yerimizi aldık 🙏teşekkürlerimle… Youtube kanalımızda anılarımızı izleyebilirsiniz.



Bilim Kızı Etkinlikleri – Süpervizyon Toplantıları

Bilim Kızı projemizin değerli bilim kadınlarından oluşan #mentor hocalarımız #menti kızlarımız ile bu dönemin 2. Toplantısını simbiyoz aktivite den Hülya ARAS hocamız liderliğinde gerçekleştirdik 🙏bütün hocalarıma büyük emekleri ve katkıları için teşekkür ederim 🥰 Bu dönem gerçekleştirdiklerimizi değerlendirdik ve gelecek dönem yeni neler yapabiliriz konuştuk.



Bilim Kızı Etkinlikleri - VİZYON KONUŞMALARIMIZ

Bilim Kızı projemizde, 2024 yılının ilk VİZYON KONUŞMASINI ulusal gururumuz Prof.Dr. Dilhan M. Kalyon ile açtık. 13 Ocak 2024 saat 20:30 da çağımızın teknolojisi YAPAY ZEKA'nın nasıl bizlere YAŞAM BOYU ÖĞRENME'de yardımcı olacağını anlatan 'Kendi Kendine Kaliteli EĞİTİM: YAPAY ZEKA ÜZERİNDEN ÖRNEKLER ' konulu başlıklı konuşması ile bizlerle birlikte oldu.  Kısa özgeçmişini okuduğunuzda çok disiplinli başarılı çalışma alanları ile nasıl hayatımıza değer katan çalışmalar yaptığına tanıklık edecek ve neden ulusal gururumuz dediğimi anlayacaksınız. Prof Dr. DİLHAN M. KALYON,  Stevens Teknoloji Enstitüsü'ndeki Yüksek Dolu Malzemeler Enstitüsü'nün Direktörüdür. Kimya Mühendisliği alanında Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini sırasıyla 1977 ve 1980 yıllarında Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden, BEng derecesini ise 1975 yılında Ankara ODTÜ'den aldı. McGill'den mezun olduktan sonra Stevens Teknoloji Enstitüsü'ne katıldı ve burada görev yaptı. Uluslararası Programlar Ofisi (1980-1984) ve Kimya ve Kimya Mühendisliği, Kimya, Biyomedikal ve Malzeme Mühendisliği ile Kimya Mühendisliği ve Malzeme Bilimi Bölümlerinde Doçent, Profesör, Enstitü Profesörü, Biyomedikal Mühendisliği Ortak Bağlı Profesörü , Highly Filled Materials Institute Kurucu Müdürü ve Geçici Rektör Yardımcısı ve Yardımcısı Stevens Araştırma ve Yenilik Dekanı görevlerinde bulundu. Yeni biyomateryaller, doku mühendisliği iskelelerinin yeni üretim yöntemleri, çok toksik kimyasalların bertarafı, EMF'nin azaltılması, karıştırma, çevrimiçi reoloji ve konsantre süspansiyonların mikroyapısal analizi alanlarında çeşitli kapsamlı teknolojiler geliştirdi. Nanopartiküller, artrodez için kemik grefti ikameleri de dahil olmak üzere fonksiyonel olarak derecelendirilmiş doku mühendisliği yapıları, kristalin katıların parçacık boyutu dağılımı için x-ışını kırınımına dayalı karakterizasyon yöntemi, yeni gıda maddeleri ve bunları üretme yöntemleri, istenen yapısal dağılımlara sahip enerjik malzemelerin imalatına yönelik yeni yöntemler , yeni şişen malzemeler, karbon nanotüplü nanokompozitler ve seramik kemik çimentosu öncüllerinin reolojisinin ve enjekte edilebilirliğinin kontrolü için yöntemler geliştirdi. Bu gelişmelerin bazıları patentlidir, bazıları ise yeni patentler ve ticarileştirme fırsatları olarak Stevens Enstitü tarafından takip edilmektedir. Prof. Kalyon, çok sayıda ödül almış ve STK larda görev yapmaktadır. Kendisini kutluyor ve heyecanla bizlerle paylaşımını bekliyoruz.

Nelerden bahsetti Dilhan hocamız; 


1- Bilimsel kariyer ABD de çok pahalı, peki biz öğrenmekten vaz mı geçeceğiz? Ücretsiz kalite eğitim alarak kendi kendimize öğrenebilir miyiz? 


2- Edx, KhanAcademy ve Harvard dan hangi eğitimleri ücretsiz alarak yapay zekayı kullanmayı öğrenebiliriz?


3- ChatGPT yi bilimsel çalışmalarımızda nasıl kullanabiliriz?


ve daha fazlası... Bilim Kızı Ocak ayı VİZYON Konuşmamız Prof Dr. Dilhan M. Kalyon'un 'Kendi Kendine Eğitim: #YapayZeka' başlıklı konuşmasını Youtube kanalımıza yükledim. Kaçıranlar izleyebilir. 

Bilim Kızı projemizde, 2024 yılının ŞUBAT ayı VİZYON KONUŞMASINI Prof.Dr. Nesrin Ozoren ile gerçekleştirdik. 24 Şubat 2024 saat 20:30 da 'OKUYUP OKUYUP MÜNECCİM mi OLACAKSIN ' başlıklı  konuşması ile bizlerle birlikte oldu.

Prof Dr. Nesrin Özören 1995 yılında Boğaziçi Ünivesitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden lisans derecesini almıştır. Doktora eğitimini University of Pennsylavina-UPENN’de 2002 tamamladıktan sonra University of Michigan- Ann Arbor’da üç yıl doktora sonrası araştırmalar yapmıştır. Dr. Nesrin Özören 2005 yılında Boğaziçi Ünivesitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde göreve başlamış ve 2007 yılında 'Apoptoz ve Kanser İmmünolojisi Laboratuvarı (AKIL)’ kurmuştur, 2015 yılında Profesör olarak atanmıştır. Son 5 yılda ortaya çıkan indüklenmiş kök hücre eldesi ve CRISPR/CAS9 kullanarak genetik tasarım deneylerine başlanmıştır. Prof. Dr. Nesrin Özören ülkemizde ilk kez 16 bireyin tüm genom dizisinin tamamlandığı ve araştırıldığı Boğaziçi Üniversitesi Türkiye İnsan Genom Araştırma Projesinin eş-yürütücüsüdür (2011-2014). AKiL, ülkemizde tek olarak enflamazom (veya ASC zerrecik) kompleksinin oluşum mekanizmaları üzerinde yoğunlaşmış bulunmaktadır. Bu çalışmalardan ASC zerrecik mikrokürecik sistemi kullanılarak biyomoleküllerin veya antijenlerin taşınabileceğini hücre ve hayvan deneylerinde göstermiş bulunmaktadır. Bu buluşu Türkiye, Japonya, Amerika ve Çin’de patentlidir. Bu mikrokürecik sistemi kullanarak yeni nesil aşıların (mesela domuz gribi aşısı) üretim çalışmaları devam etmektedir. Bu buluş aşıların oda sıcaklığında bozulmadan etkinliklerinin korumalarını da sağlamaktadır. Aynı mikroküreciklerin kanser immün tedavisinde kullanılması için projelere devam edilmektedir.Prof. Dr. Nesrin Özören 2006 yılında TÜBA-GEBİP Ödülüne, 2006 yılında Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO)-Stratejik Yerleştirme Ödülüne ve 2007'de Oriflame Türkiye- 2006 En Başarılı Bilim Kadını Ödülüne layık görülmüştür. EMBO-SDIG, TÜBİTAK-KARİYER, TÜBİTAK 1001 ve 1003 ve Boğaziçi-BAP projelerinde yürütücülük yapmıştır. Uluslarası hakemli dergilerde toplam 18 araştırma makalesi, 1 kitap bölümü, 1 özeti ve 2 kısa özeti ve 1 patenti bulunmaktadır ve bunlara 3.000 üzerinde atıf almıştır. 

Bilim Kızı #VİZYON konuşmacımız Prof.Dr. Nesrin Ozoren #CRISPR/CAS9 teknikleri ile #ASC Zerrecik #Mikrokürecik sistemi ile yeni nesil aşıların üretimi için bilim girişimcisi olarak VacciZone i kurarak aşıların oda sıcaklığında bozulmadan etkilerini korumalarını sağlayan #patentli buluşuna götüren zorlu bilimsel yolculuğunu bizlerle paylaştı. Bu yolculukta; - Bulgaristan'da geçen zorlu siyasi ve toplumsal ayrımcılık yılları- 1989 da TR ye göç ile yaşanan uyum ve tutunma yılları- Boğaziçi University #molekülerbiyolojivegenetik lisans yılları- University of Pennsylvania de Doktora ve Michigan State University Ann Arbor doktora sonrası araştırma yılları- #AKİL Apaptoz ve Kanser #immünoloji si Laboratuvarı kurulum yılları- 2006 yılı #TUBA-GEGİP ödülü, 2006 yılı #EMBO Avrupa Moleküler Biyoloji örgütü Stratejik yerleştirme Ödülü kazanması- 2007 Oriflame En başarılı bilim kadını ödülü kazanması- Pandemi dönemi aşı çalışmaları- Kanser immun tedavi aşı çalışmalarınıhikayeleri ile paylaştı. Gurur duyduk, başarılarını alkışladık. Ülkemiz için umutla dolduk.

Prof Dr. Nesrin Ozoren hocamızın inanılmaz bilim girişimcisi hikayesini kaçıranlar için Bilim Kızı youtube kanalımıza yükledim. 

Bilim Kızı projemizde, 2024 yılının MART ayı VİZYON KONUŞMASINI Doç. Dr. Doç. Dr. Halide Nihal ACIKGOZ ile gerçekleştirdik. 23 Mart 2024 saat 20:30 da 'ADLİ BİYOLOJİ ve SOHBET, MUHABBET ' başlıklı  konuşması ile bizlerle birlikte oldu. Türkiyenin ilk Adli Entomoloğu olan Doç. Dr. AÇIKGÖZ, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olup, Yüksek Lisansını ve doktorasını Ankara Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nde Adli Biyoloji alanında tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında Adli Entomoloji Laboratuvarını kurmuştur ve halen Adli Entomoloji ve Adli Biyoloji Laboratuvarının yöneticisidir. Çeşitli yıllarda İsviçre, Almanya ve Amerika’da çalışmalar yaptı. Türkiye Biyologlar Derneği, Türkiye Parazitoloji Derneği, Türkiye Entomoloji Derneği, Avrupa Entomologlar Derneği, Amerika Entomologlar Birliği ve EAFE gibi dernek ve kuruluşların bir üyesidir. 2010 yılında Who’s Who programına seçilmiş ve oradaki üyeliği halen devam etmektedir. Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü’nde Öğretim Görevlisi kadrosunu almış, şu an yine aynı Enstitüde Doçent olarak görev yapmaktadır. DNA, babalık tayini, kan grupları, adli biyoloji, adli entomoloji, ölüm zamanı tayini (PMI) ve böceklerin gelişim evreleri konularında çalışmalar sürdürmektedir.

 

Bilim Kızı VİZYON Konuşmacımız Türkiye'nin ilk ADLİ ENTOMOLOGU Doç. Dr. Halide Nihal ACIKGOZ #AdliBilimler alanında hepimizi çok etkileyen konuşmasında;


- 2001 yılında nasıl #adlientomoloji laboratuvarı kurduğunu, bu labı kurmak için İşviçre, Almanya ve Amerika da çalışmalarını nasıl sürdürdüğünü


- Adli Bilimlerin nasıl Adli Tıp ile karıştırıldığını


- Adli Bilimler alanında bilimsel çalışma yapmak için anatomi+Biyoloji+fizik+ kimya+matematik+iletişim+sosyal bilimler+yer bilimleri+teknoloji gibi çok disiplinli ve bütünsel bilgi ve yetkinlik geliştirmenin nasıl zorunlu olduğunu


- Adli Bilimcinin; suç mahallini inceleme, belgeleme, kanıt toplama, analiz yapma, verileri yeniden yapılandırma, rapor hazırlama, mahkemede uzman tanıklığı yapma gibi işleri olduğunu


-İyi bir adli bilimci olmak için; iyi gözlemci, analitik düşünme, sentezleme becerileri gerektiği


- Her temasın iz biraktığı gerçeğinden yola çıkarak, biyolojik lekelerin (kan, idrar, meni, tükürük, ceraat vb) önemi ve analizini


-Adli mikrobiyoloji incelenen et konservelerde taklit, tağşiş ve tağyir tespitinin yapılmasının önemini


- suda boğulmanın nasıl tespit edileceğini


- Bitkileirn, ağaçların incelenmesiyle cinayetlerde katilin nasıl bulunabileceğini


-Adli entomolojide böceklerin verdiği önemli bilgilerden; ölüm zamanı tayini, cesedin taşınma bulgusu, ölenin kimliğini belirleme, zehirlerin ilaçların ne kadar süreyle alındığıve hangi amaçla alındığının belirlenmesi


Bütün bu hayata dair önemli konuları hocamızın güzel örnekleri ile dinledik. Teşekürlerimizle...

Doç. Dr. Halide Nihal ACIKGOZ hocamızın #AdliBilimler alanında yaptığı konuşmanın kaydını Bilim Kızı youtube kanalımıza yükledim, muhakkak izleyin, pişman olmayacaksınız 😃 


Bilim Kızı Etkinlikleri - Bilim Kızı Eğitimleri

Bu dönemde yeni bir etkinlik başlattık. Bilim Kızı EĞİTİMLERİ düzenlemeye başladık. Bu eğitimler kapsamında 10 Şubat 2024 tarihinde düzenlediğimiz ilk eğitimi tabiki güncel bir konudan belirledik.   #ChatGPT eğitimi ile bize değer katan Prof.Dr. Dilhan M. Kalyon hocamıza bizleri yapay zeka ile tanıştırdığı için teşekkür ederiz. Yapay zeka'yı kullanarak hayatımızı kolaylaştırdığımız alanlarını yaşayarak öğrendik; 1- Yeni dil öğrenme, anlama (Phyton, yabancı dil vb)2- Matematiksel modelleme ve veri analizi3- Seyehat planı yapma4- Power point sunum hazırlama5-Video hazırlama6-Makale yazma, düzeltme vb7-Hayal gücümüz ile bilmek istediğimiz her şeyÇok etkilendik, heyecanlandık. Teşekkürler... Youtube kanalımıza yükledim. Kaçıranlar izleyebilir.


Bilim Kızı EĞİTİMLERİ kapsamında 27 Şubat 2024 de düzenlediğimiz Şeyma Bozkurt Uzan hocamız CHAT GPT eğitimi verdi. Bu eğitimde; 


- ChatGPT ve Google GEMINI nin farklılıklarını, 


- Veri seti yükleme ve veri analizi , 


-Özgeçmiş, profil yazısı, istifa mektubu yazmak, 


- Makale yazmak, 


-Sunum hazırlamayı öğrendik 


Teşekkürlerimizle.. Şeyma Bozkurt Uzan hocamızın harika #chatgpt eğitimini Youtube kanalımıza yükledim kaçıranlar izleyebilir 


Bilim Kızı EĞİTİMLERİ programımız kapsamında 14 Mart 2024 de gerçekleştirdiğimiz #BilimGirişimcisi eğitimimize 3 değerli hocamız ile gerçekleşti. Tufan Ata TÜRKYILMAZ hocamız #Girişimciliksimbiyoz aktivite den Hülya ARAS hocamız #SosyalGirişimcilik ve Diagno Biotechnology den Özlem Ertekin Demirboğa Akademiden Endüstriye Farklı Düşünce Biçimi başlıklı konuşmalarını yaptılar. Her biri öyle güzel şeyler söylediler ki ayrı ayrı özetlemek şart oldu. Bize kattıkları değer için teşekkürlerimizle.. Youtube kanalımıza yükledim.  Kaçıranlar izlesin lütfen.

Bilim Kızı Eğitimleri kapsamında 14 Mart 2024 de verdiğimiz #BilimGirişimcisi eğitimimizde Tufan Ata TÜRKYILMAZ hocamız #Girişimcilik alanında bize yeni dünyanın gerekenlerini çok güzel anlattı. Kendisine teşekkür ediyor ve bizde kalanları özetlemek istiyorum.- #Girişimcilik YAPACAĞIM diyenler içindir. Yapmak istiyorum diye başlayan bu Girişimcilik merdiveninde Bilim Kızı projemizin akıllı kızları #BilimGirişimcisi olmak için bu eğitimle; Nasıl yapabilirim, Yapmayı deneyeceğim, Yapabilirim basamaklarını hızlıca atyabilirler.- Dün #tecrübedir-ÖĞREN, Yarın #tahmin dir-PLANLA, Bugün #fırsattır - KULLAN- Başarılı girişimci öncelikle zihinsel paradigmasını değiştirmelidir.- Yenilikçi girişimci sürüden ayrılandır.

Bilim Kızı Eğitimleri kapsamında 14 Mart 2024 de verdiğimiz #BilimGirişimcisi eğitimimizde Simbiyoz Aktivite den Hülya ARAS hocamız #Sosyal Girişimcilik alanında bize yeni dünyanın gerekenlerini çok güzel anlattı. Kendisine teşekkür ediyor ve bizde kalanları özetlemek istiyorum.- Dünyanın iklim krizi ve yoksullukla boğuştuğu günümüzde UNDP #Sürdürülebilirlik hedeflerinin de söylediği çok alanda sosyal fayda üretmek zorunludur.-Sosyal girişimci kar maksimizasyonu yerine #EtkiMaksimizasyonu hedefler-#YaşamaKadınaBilime #DEĞER katmak için yola çıkmış Bilim Kızı projemizdeki destek verdiğimiz kızlarımız için sosyal girişimcilik yelpazesi çok geniştir.- Sosyal fayda sadece sosyal sorumluluk projeleri ile hayata geçirilmez, sosyal girişimcilik ve sosyal kooperatifler de hayata değer katar.- Sosyal girişimci olmak için #sosyalİnovasyon yapamak gerekir.- Sadece kar maksimizasyonuna odaklanarak yaşayarak nereye gidiyoruz? #KelebekEtkisi birgün gelir bizi de bulur. - Sosyal Girişimcilik AB tarafından tanınmakta ve sosyal fayda üreten bu girişimcilere özel mevzuatlar uygulamakta iken, ne yazıkki ülkemizde halen kar amaçlı işletmeler mevzuatı uygulanmaktadır.- Sosyal etkiyi arttırmak için daha çok sosyal yatırımcıya ihtiyacımız var.

Bilim Kızı Eğitimleri kapsamında 14 Mart 2024 de verdiğimiz #BilimGirişimcisi eğitimimizde Diagno Biotechnology den Bilim Kızı Mentor hocamız Özlem Ertekin Demirboğa #Girişimcilik alanında bize AKADEMİDEN ENDÜSTRİYE FARKLI DÜŞÜNME SİSTEMLERİ başlıklı konuşmasında nasıl bilim ile değer yaratılır sorusunun cevabını yaşayan bir #RolModel olarak çok güzel anlattı. Kendisine teşekkür ediyor ve bizde kalanları özetlemek istiyorum.


- Yapılan her işte #Farklı düşünmek ile #Başarı elde ediliyor.


- Kamu/Akademi/Özel Sektör/Kendi İşi dörtgeninde #Öncelik #Odaklanma #Eylem tercihleri FARKLI DÜŞÜNMEYİ ve DAVRANMAYI gerektiriyor. Önceliklerin Kamu yararı/Bilimsel yayın ile bilginin yayılımı / Satış ve kar / Hayatta kalmak şeklinde değişmesi ile kendi yolumuzu kendi başarımız için seçmeliyiz. Nerede isek, oranın önceliklerine göre odaklanmalıyız.


- Hedefimizi belirlemeli ve kilitlenmeliyiz.

- İşbirliği yapmalı ve iyi bir network sistemi kurarak onlardan yardım istemliyiz.


-Bilim girişimcisi olmak demek; tüccar + Patron + İşçi + Yönetici olmak demek


- #inovatif girişimci ihtiyacı görür ve planlı bir şekilde bu ihtiyaca yönelik bilimsel çözümlerle ilerler


Ne büyük deneyim ve demlenmiş, yaşanmış, derlenmiş büyük bilgiler... Sağolsun, yolu açık, başarıları bol olsun....


Bilim Kızı projemizde, 2024 yılının MART ayı Bilim Kızı EĞİTİMLERİ kapsamında Prof.Dr. Şahin Filiz hocamızdan 'Yapay ZEKA ve HUKU' başlıklı eğitimi ile bizlerle birlikte oldu.

Prof. Dr. Şahin FİLİZ- TÜMÖD (Tüm Öğretim Üyeleri Derneği) Genel Başkan Yardımcısı , Antalya Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 1988’de Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din bilimleri Bölümü’nden mezun oldu. Filiz, 2000 yılında Harvard University, Department of Near Eastern Languages and Civilizations’da post-doktorasını yaptı. Prof.Dr. Şahin Filiz, S.Ü. İletişim Fakültesi’nde Felsefe veS.Ü. Sosyoloji Bölümü’nde Felsefe, Felsefe Tarihi, Türk-İslam Düşüncesi ve Sosyoloji ve Etik derslerini; 1989’dan 2008’e kadar S.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde İslam Felsefesi, Türk Düşüncesi, Çağdaş İslam Düşünürleri, Karşılaştırmalı Batı ve İslam Düşüncesi ve Yeni Çağ Felsefesi derslerini vermiştir. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde Felsefe Tarihi, Tarih Felsefesi, İslam Felsefesi, Kültür Felsefesi, Etik Kuramları, Felsefi Danışmanlık, Karşılaştırmalı Doğu ve Batı Felsefesi, İleri Bilimsel Araştırma Teknikleri olmak üzere lisans ve lisansüstü dersler vermektedir. Alanıyla ilgili araştırmalar yapmak üzere, başta Mısır, İsrail, ABD, Rusya, Almanya, İsviçre, Azerbaycan, Tataristan, Kazakistan ve Çekya olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunmuştur. Yine felsefe ve insan bilimleri alanında çeşitli televizyonlarda program yapımcısı, tartışmacı ve konuşmacı olarak yer almıştır.Yurtiçi ve yurtdışında yayınlanmış kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.Ayrıca İngilizce, Arapça ve Osmanlıca’dan çeviri kitapları https://lnkd.in/d2bu3ZXC haftalık makaleler yazmaktadır. Çalışmalarını lisans ve lisansüstü düzeylerde Felsefi sağaltım üzerinde yoğunlaştırmıştır.

 


Şahin hocamız bizi aşağıdaki kavramlarda derin düşünmeye davet etti. Youtube kanalımıza yükledim. Kaçıranlar izlesin lütfen.  

 İzleyebilirsiniz..- Felsefede bilgiyi kullanma becerisinin önemi nedir?- Yapay zeka ve insan arasında ne fark vardır?- Yapay zeka insanın yerini alabilir mi?- Akıl ve yapay zeka ilişkisi nedir?- Düşüncelerimize hız ve verimlilik kazandırır iken duygularımızı ve ahlağı nasıl aktaracağız?- Duyguları akıldan ayırmak mümkün mü?- İnsanı insan yapan sadece akılcı düşünmesi midir? İnsan düşüncesi nasıl keskinleşir?- İnsanın 17.yy da girdiği aydınlanma çağı ile doğaya egemen olma arayışının son etkileyici ürünü olan yapay zekayla birlikte mi yaşayacağız? Onun egemenliğine mi gireceğiz? Ona egemen mi olacağız? ,İyi derin düşünmeler dilerim.


Bilim Kızı olarak bilimsel başarılara koşan, yaşamımızı bilimle iyileştirecek, güzelleştirecek ve geliştirecek kızlarımızı tanıtmak istedik. 


Bilim Kızı Tanıtımları - İyi ki Bilim Kızı'yım

Bilim Kızı olarak bilimsel başarılara koşan, yaşamımızı bilimle iyileştirecek, güzelleştirecek ve geliştirecek kızlarımızı tanıtmak istedik. 


Şevval Seyran Sönmezsoy ın vizyonunu, hayallerini, uzun yolculuktaki akıllıca adımlarını izleyin lütfen 🌹Bugün pazar, düşünmek ve iyiki böyle akıllı kızlarımız var demek için güzel bir gün 🥰 Youtube kanalımızdan izleyebilirisiniz.


Bu güzel pazar gününde Bilim Kızı Hilal Codur un deneyimlerini okudunuz mu 😃

Ben Bilim Kızı Projesi 2023 – 2024 dönemi mentilerinden Hilal CODUR. Bu dönemMarmara University Biyoloji bölümünde son sınıf öğrencisiyim.Üniversite öğrenimim boyunca kendimi geliştirmek adına birçok organizasyondagörev aldım. Bunların en başında yaklaşık üç yıl boyunca başkanlığını yaptığım bölümkulübümüz ve kulüp kapsamında düzenlenenler etkinlerin koordinasyonu bulunuyor.Kulübümüzü temsilen katıldığımız BIOINNOVATION 2022 yarışmasında ACNESON isimliprojemizle birincilik ödülünü kazanmamızın ardından BioInnovation Community’e dâhiloldum. Düzenleme kurulu üyesi olarak sponsorluk görüşmelerinin organizasyonunda, tasarımve medya komitesinde görev alıyorum. Bu süre zarfında TÜBİTAK 2209/A projemizinyürütücülüğünü üstlendim, projenin sona ermesiyle birlikte yayınlanmasını beklediğim birmakalemiz var. Gönüllü deneyimlerime ek olarak özel bir AR-GE ve analiz laboratuvarında 5aylık bir staj deneyimi elde etme fırsatı buldum. Staj sürecim boyunca temel mikrobiyolojikteknikler, laboratuvar koordinasyonu, proje ve makale yazımı konusunda deneyim kazandım.Mezuniyetime az kalan bu dönemde yeni deneyim ve kariyer imkanlarını yakalamayaçalışıyorum. Bu süre zarfında kişisel gelişimim ve hedeflerim için edindiğim yaklaşımınşekillenmesinde büyük rolü olan Bilim Kızı projesi kurucusu Müjgan Çetin’e ve mentörümDilek Gūney Abuşoğlu, PCC ’na çok teşekkür ediyorum.

Bilim Kızı Açelya Aklan ın güzel konuşmasının youtube kanalımıza yükledim. Lütfen güzel deneyimlerini dinleyin 🥰 

Bugün pazar 😃Bilim Kızı projemizin #İyikiBilimKızıyım serimizde bugün Damlanur Erat ın güzel deneyimlerini okuyacaksınız 🙏Merhabalar, ben 2023-2024 Bilim Kızı Projesinde yer alan mentilerden Damlanur Erat. Mentorüm ise Sayın ALİME ÇOLAK Ben Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Biyoloji bölümünü okurken her aldığım derste “Aaa bu alanda güzelmiş ben bu alanda da ilerleyebilirim.” dediğimden bu zamana kadar proje geliştirme süreçlerinde hep problem yaşadım. Çünkü her seferinden yeni alanlara yönelmek düz bir çizgide ilerlememi zorlaştırıyordu. Bilim kızı projesine bu sebepten katıldım. Çünkü etrafımda bana yol gösterebilecek kimse yok ve bu yokluk beni okyanus kenarındaki kumsalda bulunan bir balık gibi hissettirdi. İçinde bulunmak istediğim okyanus yanı başımda ama ben yakıcı güneşin altına kururken yanı başımda duran okyanusa gitmek için ne yapmalıyım bilmiyordum. Tek yaptığım çırpınmaktı. Bir şeyler yapıyordum ama ne yaptığımı ben bile bilmiyordum. Düşüncelerim net değildi. Ancak mentorlük sürecinde Alime hocam sayesinde fark ettim ki üretmeye çalıştığım projeler kazanmak istediğim deneyimler hep ‘Biyomimetik’ ile ilgiliydi. Bu kavramın hayatıma girmesiyle çoğu şey duruldu ve bir tık daha netlik kazandı. Bu safhaya kadar gelip bu kavramla daha önceden tanışmadığım için kendimden utansam da süreci olabildiğince sakin yürütmeye özen gösterdim. Şu sıralarda kafamdaki temel soru şu “Ben bir biyolog adayı olarak biyomimetiği kullanarak nasıl faydalı olabilecek projeler geliştirebilirim?” Bu kavrama biraz farklı bir bakış açısı katma çabası içeresindeyim. Bu hayattaki en temel hedefim Biyomimetik alanında kendini geliştirmiş, kendi ayakları üzerinde duran güçlü ve donanımlı bir bilim kadını akademisyen olabilmek. Bu çaba için de olabildiğince kendimi doldurmaya özen gösteriyorum. Hatta sizlere kendimi göstermek için kullandığım fotoğrafım da katıldığım bir zirveye ait. Bu süreçte daha önceden bir şeyler başarmış insanların geçtiği yolların hikayesini dinlemek benim için paha biçilemez. Bu süreci başlatan Müjgan Çetin hocamıza ve benimle bir yol yürüyen Alime Çolak hocama sonsuz teşekkür ederim. Aynı şekilde gelecek bilim kızlarına da hiçbir şeyden korkmamalarını ve eğer akıllarında bir şey varsa eğer bunun bir umut olabileceğine inanıyorlarsa zaman kaybetmeden yapmalarını tavsiye ederim. Çünkü açıkça bir gerçek ki elimizde dünya bize daha ne kadar misafirperverlik yapabilir bilmiyoruz. Onu kurtarmak için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu yolda da kendisi nasıl yapıyorsa bizde onu yapmalıyız. Hepimiz biyomimetik kavramını içimize işlemeli ve bu yoldan ilerlemeliyiz. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Nice başarılı bilim kadınlarını göreceğimiz yeni günlere…


Bilim Kızı Mihrinur Öztürk anlatıyor 🥰 Herkese Merhaba Ben 2023-2024 Dönemi Bilim Kızı Mihrinur Öztürk. Eskişehir Teknik Üniversitesi Biyoloji bölümü ikinci sınıf öğrencisi olarak, bu benzersiz aileye katılmamın ardındaki temel motivasyonlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.İlk olarak, bilim benim için bir tutku ve keşiflerle dolu bir dünya. Bilimin kılavuzluğunda, doğanın sırlarını çözmek ve bilgiye katkıda bulunmak istiyorum. Bu topluluk, benim gibi bilimde ilerlemeyi hedefleyen genç kadınları desteklemesi ve güçlendirmesi bakımından benzersiz bir platform. Bilim Kızı, değerli mentör hocalar ve aylık vizyon konuşmalarıyla sadece bilgi transferi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bize birer rol model oluyor. Bu topluluk içindeki deneyimlerim, hem bilimdeki başarıları paylaşmak hem de genç nesilleri bilime teşvik etmek adına daha da motive olmama sebep oluyor.Eğitim hayatım boyunca sinir bilimine olan ilgim hiç azalmadı. Biyoloji alanındaki eğitimimle, sinir sisteminin karmaşıklığını anlamak ve bu alanda çığır açan çalışmalara katkıda bulunmak istiyorum. Bilim Kızı, bu hedefime ulaşmam için beni cesaretlendiren bir destek noktası haline geldi. Bu topluluk içindeki her bir bilim kızı, sadece bilgi ile değil, aynı zamanda dayanışma ve güç birliğiyle büyüyen bir aile üyesi olmanın gururunu taşımalı. Bilimdeki başarılarımızı paylaşarak, birbirimize destek olarak, gelecek nesillere ilham vererek, bilim dünyasında daha fazla kadının yer almasına katkıda bulunacağımıza inancım tam. Bilim Kızı, benim için bir yuva oldu. Bu yuvada, bilimin ışığında aydınlanan bir geleceğe adım atmak için birlikte yürüdüğümüzü bilmek, beni daha da güçlendiriyor. Bilim Kızı olmak sadece benim değil, gelecek nesillerin de bilimdeki yerlerini alabilmeleri için önemli bir adım. Bu yüzden aramızda yeni kız kardeşlerimizi görmek için sabırsızlanıyorum.

Bilim Kızı projemizin #İyikiBilimKızı’yım’ serisine Ayşe Sude Sırmalı ile devam ediyoruz. Ayşe deneyimlerini özetliyor: Herkese merhaba, ben Ankara Üniversitesi İngilizce Biyoloji 2.sınıf öğrencisi Ayşe Sude Sırmalı. 2023-2024 dönemi bilim kızlarındanım. Bilim kızı projesini gördüğüm andan beri bu projede yer almam gerektiğini biliyordum. Hem bir bilim insanı adayı hem de bir genç kız olarak böyle bir projenin gözümdeki değeri kelimelerle ifade edilemez. Bilim kızları ve bilim kadınlarıyla dayanışma içinde olmak,birlikte ilerlemek mükemmel bir deneyim. Menti seçildiğimden beri bu yüzden büyük bir hazine kazanmış gibi hissediyorum ve bilim kızı ile geçirdiğim aylar boyu bunu daha da iyi anladım.Liseden beri kendimi biyoloji alanı dışında hayal edemiyordum ve üniversiteye geçince bunun ne kadar doğru olduğunu gördüm. Ne kadar sevsem de tek sıkıntı bilim yolculuğuma nasıl başlayacağımı,nasıl ilerleyeceğimi bilmememdi.Ne yapılması gerektiğini biliyordum evet ama nereden ve nasıl başlamam gerektiği benim için bir gizemdi. Bilim kızından önceki halime dönüp bakınca şu an bulduğum yeri görmek çok gurur verici. Mentörüm sayesinde önceliklerimi belirleyip kariyerim için atmam gereken adımları doğru sıraya koyabildim ve cesaretle ilerledim, ilerlemeye de devam ediyorum. O olmasaydı bu kadar cesaretli olabileceğimi düşünmüyorum, Yağmur hocama çok minnetarım.Aylık vizyon konuşmaları,eğitimler,toplantılar olsun hepsi bakışaçımızı geliştiren etkinlikler. Arada kendi yaşamımızın ve çevremizin dertlerine düşsek de bu etkinlikler dünyanın her zaman keşfedilmesi gereken fikirlerle dolu olduğunun çok güzel bir hatırlatıcısı. Bilgilendiri yönüne girmiyorum bile. :) Tüm kalbimle diyorum ki iyi ki bilim kızıyım

Ben Tuğçe Özcan.  Selçuk Üniversitesi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalında tezli yüksek lisansımı tamamlamış bulunmaktayım. Tez konum olan Ftalosiyanin Temelli Nanomalzemelerin Antibakteriyel Etkisinin İncelenmesi isimli tezimin uluslarasi kongredeki sunumumu gerceklestirmis bulunmaktayım. Bu süreci kolaylaştıran ve bana rehber olan Bilim Kızı Projesine ve Müjgan Çetin hocama sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.


Cansu Bilgiç ilk Bilim Kızı… Onun deneyimleri de ne güzel…

 

Her zaman benim için bir rehber olan, sevgili Müjgan Hoca’mın önderliğinde başlayan bu projede önce bilim kızı olarak yer almak sonra da projenin kurumsal bir yapı içerisinde gelişmesi için prosedürlerini hazırlamaya katkı sağlayabilmek benim için çok kıymetli. Böylece bilimsel başarı sağlayabilecek akıllı kızların bu uzun yolculukta ihtiyaçlarını bir Bilim Kızı olarak aktarma şansı yakaladım...Proje sayesinde onlarca bilim kızı hayallerine ulaşacak, çalışmalarıyla bilime katkı sağlayacaktır. Kadının yeri eğitimdir, bilimdir, yeniliktir. Gelecek kadınlarındır.


Bilim Kızı Tanıtımları - İyi ki MENTOR'um

Bilim Kızı olarak bilimsel başarılara koşan, yaşamımızı bilimle iyileştirecek, güzelleştirecek ve geliştirecek kızlarımıza MENTORluk desteği veren değerli bilim kadınlarımızı tanıtalım istedik.Simbiyoz Aktivite nin kurucu başkanı ve 4 yıldır danışmanımız, eğitmenimiz, #mentor hocamız Hülya ARAS ın sosyal faydaya odaklanan bu güzel kalbini ve emeğini izleyin lütfen 🌹Belki sizde bu emeğe katkı vermek istersiniz🥰

Bilim Kızı olarak bilimsel başarılara koşan, yaşamımızı bilimle iyileştirecek, güzelleştirecek ve geliştirecek kızlarımıza MENTORluk desteği veren değerli bilim kadınlarımızı tanıtalım istedik.

Simbiyoz Aktivite nin kurucu başkanı ve 4 yıldır danışmanımız, eğitmenimiz, #mentor hocamız Hülya ARAS ın sosyal faydaya odaklanan bu güzel kalbini ve emeğini izleyin lütfen 🌹Belki sizde bu emeğe katkı vermek istersiniz🥰 Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz 😃


Bilim Kızı projemizin değerli bilim kadınlarını tanımaya devam ediyoruz. 

Kızlarımızın bilimsel kariyerlerinde başarılara imza atmasına kolaylaştırıcı olarak 9 ay boyunca destek olan bilim kadınlarından oluşan #mentor hocamız Semiha Kablay YILMAZ, MBA'ın güzel kalbini ve emeğini izleyin lütfen 🌹Belki sizde bu emeğe katkı vermek istersiniz🥰Youtube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.


Dilek Gūney Abuşoğlu, PCC Bilim Kızı nın değerli #mentor hocamız olarak bizlerle güzel deneyimini paylaşıyor 🙏Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.


Bugün Bilim Kızı projemizin yıllardır bize emek veren #Mentor ve #Danışman hocalarından Dr. Emine Sever hocamızın deneyimini paylaşmak istiyorum.Bilim Kızına mentor olarak gönül vereli 3 yıl oluyor. Bu süreçte, temel bilimlere ait bölümlerde okuyan kız öğrencilerin azim ve başarılarını hayranlıkla izliyorum. İTÜ’de Matematik Mühendisliği okumuş, daha sonra Endüstri ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisans yapmış, işletmenin örgütsel davranış alanında doktorası olan biri olarak, onların gelecek hedeflerine destek veriyorum. IT sektörü ile başlayan demir-çelik sektörü ile devam eden 24 yıllık kurumsal hayat deneyimim de bana bu konuda yardımcı oluyor. Pozitif bilimlere çocukluğumdan beri olan ilgim ve gönülden inanmamın yanında, akademik çalışmalarımda özellikle odaklandığım ve yayınlar yaptığım kültür, çeviklik, performans, güçlendirme, liderlik, sermaye, yenilik ve sürdürülebilirlik konularının insan odaklı ve bilimsel çalışmaları destekleyici unsurlar olmalarını çok önemsiyorum.Bilim Kızlarının Nobel’e uzanma gayreti içeren vizyonlarında hedeflerini netleştirmelerine, akademik bakış açılarını genişletmelerine, çok değerli mentor hocalarımızın başarılarından ilham almalarına şahitlik etmek ve birlikte yol yürümek çok heyecan verici.Bu onurlu yolculukta bizleri projeye dahil eden, bu uğurda büyük emek harcayan Müjgan hocama da minnettarım. Bir gün bu sayfalarda Bilim Kızlarımızdan birinin Nobel başarısını paylaşabilmeyi umut etmek bile, “İyi ki Bilim Kızında Mentorum” demek için yeterli.Sizleri de Bilim Kızlarımıza destek olmaya, dünyanın pek çok yerinde bizlere Vizyoner bakış açıları sunan çok değerli akademisyen hocalarımızın konuşmalarını organize ettiğimiz etkinliklerimize katılmaya davet ediyorum. Sevgiyle, Azimle ve Bilimle Kalın.


Doçent Dr. Meral Muyesser 1999 yılında Amerikaya İngilizce eğitimi almak icin gitmiş ve orada İngilizce ōğrendikten sonra yũksek lisansını The College of New Jersey’de Dil bilimleri- Diğer Dilleri Konuşanlara İngilizce Öğretimi ve Eğitimi ũzerine tamamlamis ve doktorasını mũfredat ve ōğretim ũzerine yapmıstır. Yaklaşık 16 yıldır Rowan College at Burlington County’ de İngilizce dersleri vermekte ve aynı zamanda İngilizce hazırlık bōlũm başkanlığı yapmaktadır. 

2021 yılında aramıza katılan hocamız, hem Bilim Kizi danisma kurulunda gōrev yapmakta, hem de mentor olarak kızlarımıza destek vermektedir. 2021 yılında mentorluğũnũ yaptığı bilim kızımız Yasemin Sipahi’nin Georgia State University de burslu doktora yapma yolculuğuna eşlik etmiş ve gōnũlden desteklemiştir. 

Bilim Kızı projesine dahil olmaktan ve tũm değerli mentor hocalarımızla çalışmaktan gurur duyduğunu her firsatta dile getiren hocamız, bilime gōnũl veren herkesi bu gũzel projeye destek olmaya davet ediyor. 


Bilim Kızı bilim kadını #MENTOR hocamız Nesrin Manav Tatar Gazi Üniversitesi’ndeki doktorası sırasında 2015’te İrlanda’ya ve ardından da TÜBİTAK destekli misafir araştırmacı olarak 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmalar yürüten Dr. Nesrin Manav Tatar, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Türkiye’daki yaptığı konuşmalar ve katıldığı konferanslar yanı sıra uluslararası akademik topluluklarda aktif olarak yer almaktadır.Öğrencilere mentorluk yapma, programlara gönüllü olarak katılma ve çeşitli uluslararası araştırma girişimlerinde liderlik göstermiştir. Onun bakış açısına göre, akademik büyümeyi teşvik etmeye olan bağlılık, özellikle mentilerin hedeflerine ulaşmasını desteklemede vurgulanıyor.Dr. Nesrin Manav Tatar, akademik topluluğun ayrılmaz bir parçası olmaktan, eğitim projelerine ve girişimlere sürekli katkıda bulunmaktan gurur duyduğunu ifade ediyor. Onun için en önemlilerinden biri de Bilim Kızı Nobel Ödülü’nün genetik alanında geleceğin parlak adaylarından biri olan Büşra GÜLER ile 2023’ten itibaren yolculuğumuza katkıda bulunmaktadır.


Bilim Kızı Nesibe Manav Mutlu, Ph.D. yu tanıyalım 🥰Dr. Nesibe Manav Mutlu, Gazi Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini sürdürürken İngiltere, İsveç, İrlanda, İspanya, Kanada, Romanya ve Türkiye gibi çeşitli ülkelerde uluslararası akademik etkinlik ve konferanslara katıldı. Lisansüstü Eğitim Bursu ödülü ile TÜBİTAK tarafından lisansüstü eğitim için desteklenmiştir. Alanında değerli çalışmaları ile 2018 yılı Gazi Üniversitesi Makale Yayın Ödülü’ne layık görülmüştür. Yapay zeka alanında TÜBİTAK destekli projeleri ve bir kitap bölümü bulunmaktadır.Öğrencilere sosyal sorumluluk projeleri ve programlarda gönüllü olarak yer alarak mentörlük etmekte ve uluslararası araştırmalara katılarak liderlik rolünü üstlenmektedir. Akademik ve kişisel gelişimde yeni bakış açıları oluşturulması ve hedeflerine ulaşmaya çalışan mentilere verdiği destek açıkça görülmektedir.Dr. Nesibe Manav Mutlu, Bilim Kızı topluluğun bir üyesi olmaktan, eğitimlerle kendini geliştirip mentörlük ile sürece katkıda bulunmaktan mutluluk duymaktadır. En önemlisi de Biyoloji alanında Nobel Ödülü için gelecek vaat eden adaylar olan Yasemin karakaş hayaline inanıyor


Bilim Kızı nin harika #mentor hocalarının deneyimleri ile devam ediyoruz 🙏 Selime Varlı Öztürk🌟 hocamızın #BilimKızı na değerli katkıları için teşekkürlerimizle 🥰🥰Bilim Kızı ile 2 yıl önce tanıştım. Bu süreç boyunca tüm tecrübelerimle fen alanında eğitim gören genç kızlarımıza pozitif ayrımcılık kapsamında destek olmaya onların hayatında bir iz bırakmaya çalıştım. Mentirlerimde okul, özel hayat, kişisel beceri, yetkinlik ve özgüven adına değişimlere tanıklık etmek muhteşem bir deneyim. Onlardan da çok şey öğrendim, yenilendim. Bana günümüzün gençlerinin hislerini, sorunlarını aktardılar ve ekibimle yer alan arkadaşlarımla daha güzel bir empati kurmama neden oldular. Bir kız annesi olarak bilimkızı platformunda yüce gönüllü tüm kadın mentör arkadaşlarımla yol almaktan gurur duyuyorum. Hepsi çok kıymetli dostlarım oldular. Müjgan Çetin hocam ve tüm mentör dostlarıma katkıları için teşekkürlerimle.


Bilim Kızı Buluşmaları - Bütün Kızlar Toplandık

Bilim Kızı projemizin bilim kadınlarından oluşan #mentor hocaları ve başarılı kızları ile her fırsatta canlı canlı bir araya gelme fırsatını kaçırmıyor, gerçek yaşamda da el ele-gönül gönüle vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu güzellikleri de sizlerle paylaşmak için #BütünKızlarToplandık serisi başlattık. Bu serimizin ilk anısını Dilek Çetin Tulazoğlu hocamız ile #İzmir buluşmamızda bir sonraki dönem aday mentor hocamız Melek ESEMEN, Ph.D. ile kucaklaştık. Ne mutlu bize..

Her fırsatta bir araya gelen bizler, Doç.Dr.Halide Nihal Açıkgöz ve  Dr. Merve Küçükyetim hocamızın Ilgaz da makale yazım kampında idik.


Her fırsatta bir araya gelen bizler, Dr.Elif Altürk ve Selime Öztürk hocamızın #Okan Üniversitesinde bir araya geldi.


Bilim Kızı’nı Destekleyenler

Bilim Kızı projemizin ETKİNLİKLER kapsamında Mart 2024 de planladığımız İstanbul Bilim gezimizi olanaklı hale getiren Şeyma Bozkurt Uzan hocamıza teşekkürlerimizi iletiyoruz


Bilim Kızı projemizin ETKİNLİKLERinin finansmanı için hazırladığımız Bilim Kızı TAKVİMİmizin satışına katkı sağlayan Doç.Dr.Nermin Demirkol hocamıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. 

Bilim Kızı Başarıları – MENTOR hocalarımızın başarıları


Bilim Kızı #TAKVİMİ mizde de #çağdaş başarılı bilim kadınlarımız arasında yer alan #mentor hocamız Doç.Dr. Nermin Demirkol #bilim ve #sanat birlikteliğine güzel bir inovasyon ile örnek oldu 👏🏻👏🏻KOÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Demirkol, AA muhabirine, dip çamuruna ilişkin bilimsel çalışmalara başladıklarını söyledi. Öğrencilerin çamur ihtiyacını bildiği için sanatsal çamurlar üzerine araştırma yapmaya karar verdiğini anlatan Demirkol, İzmit Körfezi'nden çıkan dip çamurunu analiz ettikten sonra şekillendirdiğini ve sinterleme işlemi (metal ve/veya seramik tozlara termal enerji uygulanmasıyla yoğunluk kontrollü malzemeler geliştirme) gerçekleştirdiğini kaydetti.Demirkol, çamurun tek başına sanatsal çalışmalara uygun olmadığını gördüğünü, bunun üzerine dip çamurunu sanatsal çamura dönüştürmek için reçeteler hazırladığını dile getirdi. Sanatsal seramiği gösteren en büyük özelliğin "sır" denilen, yüzeyi kaplayan camsı tabaka olduğunu aktaran Demirkol, şöyle devam etti: "Sır tutma özelliğini tespit etmek istedik. Yine kendi reçetelerimden ona bir sır uyguladım. Sinterlediğimizde sır tutma özelliğinin de çok güzel olduğunu gördük. Çamur fiyatları çok arttı. Her çamurun da özelliği aynı değil. Elle şekillendirmeye uygun olan bir çamur döküme uygun olmayabiliyor, çömlekçi tornasına uygun olmayabiliyor. Dolayısıyla çömlekçi tornasında şekillendirmeye uygun olarak farklı bir reçete çalıştık. Araştırma görevlilerimizden Aykut Hızlıok da yine çömlekçi tornasında şekillendirilebilirliğini ortaya koydu. Sinterleme işleminden sonra bunun da sır tutma özelliğini ortaya koyduk."

Bilim Kızı MENTOR hocamız ve danışma kurulu üyemiz Semiha Kablay YILMAZ, MBA⁩ UG İnsan Kaynakları & Danışmanlık dergisinde NEREDEN ÇIKTI BU KUŞAK KAVRAMI makale serileri ve Bilim Kızı proje tanıtımımız yer aldı. Ocak-Şubat-Mart ayları sayısında kuşakları anlatan yazısını ve Bilim Kızı tanıtımını okudunuz mu?

😀iyi okumalar



Her yıl geleneksel olarak hazırladığımız, ÇAĞDAŞ BİLİM KADINLARI KOLLEKSİYONU haline gelen değerli çağdaş bilim kadınlarından oluşan Bilim Kızı 2024 TAKVİMİ’mizde yine ülkemizin bilim kadınlarının başarılarına tanıklık edeceksiniz. KURUMSAL siparişlerde 2.Sayfamızda SPONSOR olacak Firma-Kurum LOGOSU ve YENİ YIL MESAJI’nı ilave ediyoruz.  KURUMSAL hediyelerde TAKVİMİZİ de HEDİYE ederek, sosyal sorumluluk projenizi hayata geçirilebilir. Bilim Kızı TAKVİMİ 2024 de yer alan ÇAĞDAŞ Bilim kadınlarımız ve başarıları; (Unvan ve alfebetik sırada)Prof. Dr. Aylin Yaba UçarProf Dr. Nesrin OzorenDoç. Dr. Elif AltürkDoç. Dr. Halide Nihal ACIKGOZDoç. Dr. Handan KayhanDoç.Dr. Meral MuyesserDoç. Dr. Nermin DemirkolDr. Emine SeverDr. Nesrin Manav TatarDr. Nesibe Manav Mutlu, Ph.D.Dr. Pınar Senay ÖzbayDr. Şeyma Bozkurt Uzan

 

Bilim Kızı projemiz ile 2016 yılından bu yana; yaşama değer katacak kızlarımızın içerisinden, 10 yıl sonra 100 BİLİM KIZI'nın yetişmesine olanak sağlayarak, 1 BİLİM KIZI'nın Nobel ödülü almasına tanıklık etmek VİZONUMUZ peşinden koşuyoruz. Misyonumuz ise; maddi imkansızlık, fırsat eşitsizliği, vizyon sapması yaşayan, temel bilimler lisans ve yaşam bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi alan kızların, bilimsel faaliyetlerinde başarılar elde edebilecek seviyede, eğitim ve yetiştirme süreçlerine katkı sağlamaktır. Bu amacımıza BURS, MENTORLUK ve ETKİNLİK faaliyetlerimiz ile devam ediyoruz. 

Bizi bilimkizi.org dan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı'm olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.


Bilim Kızı YOUTUBE Kanalımıza çok sayıda video yükledik ve sizlere görüntülü açıklamalarda bulunduk. Kanalımıza abone olup, soru ve yorumlarınızı iletip, beğenilerinizi ifade ederseniz daha çok kişiye erişebiliriz.





18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page