top of page
Ara
mujgan9

Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu Bilim Kızı Projemizin Gerekliliğini Gösteriyor

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini İzleme Yıllık Raporu’nu Yayınlandı. Bu Yıllık Rapor, Türkiye’de cinsiyet eşitliği alanında gelişmelere kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçlıyor. 2017-2021 yılları arasında konunun uzmanı akademisyenler tarafından hazırlanan 16 tematik alan raporunda mevcut durum ortaya konulmuştu. Bu alanlar: 1) Eğitim, 2) Sağlık, 3) İstihdam, 4) Kadınlara Yönelik Şiddet, 5) Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler 6) İnsan/Kadın Ticareti 7) Kentsel Haklar ve Hizmetler, 8) Medya, 9) Din Hizmetlerine Erişim, 10) Spor, 11) Siyasal Kararlara Katılım 12) Yoksulluk, Sosyal Koruma ve Sosyal Yardımlar, 13) Adalete Erişim, 14) Mülteci Kadınlar, 15) Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Alanları ile 16) Erkekler, Erkeklikler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğidir.


Yıllık Raporda ise16 tematik alana ilişkin izleme göstergelerine topluca yer verildi, yıllar içinde değişim ortaya konuldu. Eğitim ve Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Alanları bölümünde çarpıcı tespitler yapılıyor.


Mesleki ve teknik eğitimde kadın oranı azalmaktadır. 2016 yılında resmi meslek ve teknik ortaöğretimde öğrencilerin %44’ü kadın %56’sı erkek iken, 2020 yılında kadınların oranı %38,6’ya düşmüş, erkeklerin oranı %61,4’e yükselmiştir. Verilere göre kadınların oranı %58,1 ile açık imam hatip liselerinde yüksek iken, erkeklerin oranı %67,9 ile açık mesleki liselerinde yüksektir.


Bilim, teknoloji, Mühendislik, Matematik (STEM) alanında seçilen göstergelerin değerleri incelendiğinde;

Cinsiyete göre özel okullardaki Fen Lisesi öğrenci dağılımında kadın oranı değişmez iken, devlet okullarında öğrenci dağılımı 2015 yılında kadınların oranı %55,9 iken, 2021 yılında bu oran %53,2 e gerilemiştir.


Cinsiyete göre Araştırmacı Ar-Ge insan kaynağı dağılım oranları az da olsa iyileşmiş görünse bile 2021 yılı itibariyle halen %36,1 dir. Cinsiyete göre Yükseköğretimde Ar-Ge insan kaynağı dağılımı ise aynı şekilde az da olsa gelişmiş görünmekle birlikte, halen %44,7 dir.


Toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirme görevi üstlenen kurumların ve oluşturulan politikaların, Türkiye’nin imza attığı ve uygulamayı taahhüt ettiği evrensel toplumsal cinsiyet eşitliği norm, strateji ve hedeflerine uyması şarttır.


Bilim Kızı Projesi olarak, NOBEL ÖDÜLÜ kazanabilecek nitelikte bilimsel çalışmalar yapabilecek kızlarımızı destekleyerek, ülkemizin uluslararası göstergelerde örnek ülke olması için gayretlerimizi sürdürüyoruz.


Sizlerde Bilim Kızı Projemiz ile yaşama değer katın....

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page