Merhaba Bilim Kızı gönüllüleri;
Bu bülten dönemimizde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramımız ile birlikte Ramazan bayramını ve 1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramımızı kutladık. Bütün günleriniz sevdiklerinizle bayram gibi geçşin dileklerimle bu 2 ayda Bilim Kızı projemizde yaşadığımız uluslararası ve ulusal gelişmeleri sizlere özetlemek istiyorum.
Deprem süresince kızlarımıza bağışçılarımızın da desteği ile DEPREM Bölgesinden 8 yeni kızımıza bir yıllık BURS bağladık. Bilim Kızı 2022-2023 dönemi MENTİ lerimiz arasından DEPREM den etkilenen 4 Kızımızın acil ihtiyaçlarını karşıladık ve burs verdik. Manevi kayıplarını karşılayamasak da elimizden geldiğince destek olmaya çalıştık. Bu vesile ile geçmiş 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramınız kutlu olsun.
2016 dan bu yana yaptığımız çalışmalarımızı değerlendirdiğimizde aşağıdaki sonuçları elde ettik. Bu sonuçları gururla sizlerle de paylaşmak istiyorum.
• 20 kızımıza BURS verdik.
• 7 kızımıza ingilizce eğitimi desteği
• 3 kızımıza DEPREM acil desteği, 2 kızımıza yaşam desteği, 1 kızımızın yurtdışı doktora sınav harcı
• 36 kızımıza MENTORLUK, 190 adet 360 saat görüşmesi
• 3 kızımızın uzmanlığına uygun staj
• 1 kızımıza uzmanlığına uygun iş
• 10 kızımıza ar-ge/lab bilimsel gezisi
• 10 kızımıza yetkinlik geliştirme eğitimi
• 130 bilimsel seminer katılımcısı
• 30 Bilim kadını mentorumuz
• 24 Bilim kadını ile Bilim Kızı takvimi
• 4 Üniversite etkinliği (Uşak, İYTE, BTO, Hacettepe)
• 2 Uluslararası etkinlik (Bakü-AB, Online-AB)
• 8 Bilim İnsanı ile Youtube semineri
• 7 Clubhouse bilim kadını semineri
• 2 Hachathon etkinliği (BIOINNOVATION22)
• 2022 ve 2023 de Çağdaş Bilim Kadınları Serisi olarak 24 Bilim kadınından oluşan Bilim Kızı takvimimizi çıkardık.
• 3 Üniversite etkinliği (Uşak, İYTE, Bursa Teknik) ve 1 Hachathon etkinliği (BIOINNOVATION22) gerçekleştirdik.
• Bakü’ de ve bir AB online etkinliği olmak üzere 2 Uluslararası etkinlikte projemizi sunduk.
• 4 Akıcı İngilizce konuşma dersi, 1 Bilim Kızı başarı hikayesi oturumu
• 8 değerlendirme toplantısı yaparak, mentorluk programımızı gözden geçirdik. 160 mentorluk görüşmesi ile kızlarımız 400 saat mentorlerinden kolaylaştırıcılık hizmeti aldı.
• 2 Sanatçımız ile Eşleştirme etkinliği gerçekleştirdik.
• 24 Bireysel, 34 kurumsal bağışçımız bize destek verdi.
Bağışçılarımızın sayısı her geçen gün arttı. 24 Bireysel, 34 kurumsal bağışçımızı sitemizden öğrenebilirsiniz. Bizlere bağışları ile destek veren kişi ve kurumlara teşekkürlerimi iletiriz. Siz de katılmak ister misiniz?
TEKNOROT firması çalışanlarına INOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımızdan satın alarak projemize destek verdi. Sizlerde 'Neden #İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR kitabını almalıyım?' diye düşünüyor iseniz, işte size 5 sebep. 1- Dünya Gazetesi Başyazarı HAKAN GÜLDAĞ’ın 13 Mayıs 22 de EKONOMİ KİTAPLIĞINDA tanıtım yazısında CESARET VEREN BİR KİTAP OLARAK yorumlanmış ve değerlendirilmiştir. 2-Kitabın yazarı olarak, ülkemizde inovasyon yönetim sisteminin gelişmesi için 2020 yılından bu yana Ayna Komite Başkanı olarak çok sayıda faaliyete liderlik ediyorum. Dünyada bir ilk olan endüstriyel sektörde inovasyon yönetim sistemi sertifikasını ülkemizden bir kuruluş SOCAR Türkiye aldı. (https://lnkd.in/dh4n9b25) Dr. Ömer Özkan TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ile işbirliği ile ülkemizde İNOVASYON YÖNETİCİSİ yeterlilik sınavı sürecini başlattık, böylece bahar aylarında ISO 500 de yer alan kuruluşların inovasyon yöneticileri artık yeterlilik sınavları ile yetkinliklerini kanıtlayabilecekler. Yasemin Gündoğdu Ceylan 3-ISO-56000 İnovasyon Yönetim sistemi standarlar serilerinin eşyazarıyım. Beykoz Üniversitesi ile Kurumsal İnovasyon Yöneticisi sertifika programı ile inovasyon yöneticileri yetiştirmeye başladık. Bu yıl ulusal ve uluslararası alanda UNDP, OECD, WİPO, ISO nun da katılımı ile çok sayıda tanıtım ve bilinirlik çalışması başlayacak. Dr.Hüsniye Fırat 4-Kitabımda ülkemizde inovasyon yönetimi alanında başarılı 3 kuruluşun (Floteks Automotive, Arcelik-LG ve Koza Yönetim) başarı hikayesi bizzat kendileri tarafından paylaşılıyor. Kitapta okuyucular kullanabilecekleri 46 dan fazla İnovasyon metod ve tekniği yanında, 3 Adet geliştirdiğim İnovasyon metodu detaylı olarak yer almaktadır. Kitap, İnovasyon hakkında 180 den fazla kitap ve 400 den fazla güncel kaynağı referans olarak kullanmakta, dünyada İnovasyon alanında gelinen son aşamayı göstermektedir. 5-Kitabımın telif gelirlerini 2016 yılında başladığım bir sosyal inovasyon projesi olan Bilim Kızı Projesine (bilimkizi.org) bağışlayarak, Temel bilimler alanında LİSANS ve Yaşam Bilimleri alanında YÜKSEK LİSANS eğitimi alan kız öğrencilere BURS, MENTORLUK ve ETKİNLİK destekleri vermekteyiz. Böylece sizlerde sürdürülebilirlik hedeflerinize ulaşmak için Bilim Kızı projesine destek vermiş olabileceksiniz.
GİSBİR ise 8 Mart Dünya KADINLAR GÜNÜ’nde Bilim Kızı Takılarımızdan satın alarak projemize desteğini sürdürdü. Teşekkürlerimizle…
Ulusal ve uluslararası başarılı çalışmalar yapan hocalarımızı kızlarımızla buluşturarak onlara VİZYON katıyoruz. Şubat ayında DEPREM nedeni ile ertelemek zorunda kaldığımız Bilim Kızı VİZYON KONUŞMACIMIZ çağdaş bilim insanımız Prof.Dr. Melih BULUT 29 MART 2023 saat 20:00 de dinledik. Youtube kanalımıza konuşmamızı yükledim. Kaçıranlar dinleyebilir. Prof Dr. Melih BULUT Çocuk cerrahı olarak başladığı yolculuğuna Şişli Etfal Hastanesinde Çocuk Cerrahisi Kliniğini kurarak devam etti. International Hospital, Anadolu Sağlık Merkezi, Yeditepe Üniversitesi Hastanelerinde başhekimlik yaptı. Başkent Üniversitesi Marmara Bölgesi Genel Koordinatörlüğü ve Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Direktörlüğü görevlerinde bulundu. Hastane Dergisinden Yılın En İyi Hastane Yöneticisi Ödülünü, Hospital Manager Dergisinden de Yaşam Boyu Başarı Ödülünü aldı. Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneğinin bir süre başkanlığını yürüten Dr. Bulut sağlıkta inovasyon, yapay zeka, nadir hastalıklar ve yaşlılık konularında gönüllü çalışmalarda bulunmaktadır. Sağlıkta İşbirliği Platformunun kurucusu, Hedef Nobel İnsiyatifinin ve Sağlıkta Yapay Zeka Grubunun aktif bir üyesidir.
Bilim Kızı NİSAN ayı VİZYON KONUŞMACIMIZ ise çağdaş bilim kadınımız Prof.Dr. Aytül ERÇİL 25 Nisan 2023 saat 20:00 de dinledik. Youtube kanalımıza ufuk açan konuşmasını kanalımıza yükledim. Kaçıranlar izlesin lütfen…
Prof. Dr. Aytül Erçil Boğaziçi Universitesi Elektrik Mühendisliği ve Matematik Bölümlerinden lisans, Brown Universitesi, uygulamalı matematik bölümünden yüksek lisans ve Doktora derecelerini almıştır. 5 yıl General Motors Araştırma Laboratuvarında çalıştıktan sonra 13 yıl Boğaziçi Universitesinde öğretim üyeliği BUPAM Yapay Görme Laboratuvarının kurucu direktörlüğü, 13 yıl ise Sabancı Üniversitesinde öğretim üyeliği ve VPALAB yapay görme laboratuvarının kurucu direktörlüğünü yapmıştır. 2006 yılında Prof. Erçil’in kurduğu Vistek ISRA Vision A.Ş. Aralık 2013’de Alman ISRA Vision firmasına satılmıştır. Prof. Erçil’in çalışmaları ‘Uluslararası Başarı Ödülü’, Eureka Başarı öyküsü, Endeavor girişimcisi, 2010 teknoloji ödülü finalisti, Veuve Clicquot ‘yılın en etkin kadın girişimcisi’ ödülü, Makina ve Aksesuarları Üretim Teknolojileri birincilik ödülü, ‘Türkiye’nin kadın girişimcisi’, ‘Kristal Ağaç yılın kadın girişimcisi’, Ansiad ‘yılın kadın girişimcisi’, “Microsoft Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider’ ödülü, Selçuk Yasar girişimcilik, yenilikçilik, inovasyon ödülü, IWEC Foundation 2020 Business ödülü, META Women in Tech ödülü gibi birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür. Seri girişimci olarak çalışmalarına devam eden Prof. Erçil Vispera Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin kurucu ortağı ve CEO’sudur.
Bilim Kızı MENTORLUK hizmetimizin 2022-2023 döneminde geldiğimiz aşamaların değerlendirmesini MENTİ ve bilim kadınlarından oluşan MENTOR hocalarımız ile Simbiyoz Aktivite den Hülya ARAS liderliğinde gerçekleştirdik. Bir kez daha yaşama bilimle değer katacak kadınlardan gurur duyduk ve umutlandık.
Kızlarımız ile MENTORLUK sürecimizi değerlendirdik. Başarılarını öğrendik. 5 kızımız TUBİTAK destekli projelerinin kabulü haberlerini verdiler. Çok sevindik.
MENTOR hocalarımız ile de süreçte yaşadıklarımızı paylaşarak, birbirimizden öğrendik ve daha neler yapabiliriz diye kollektif düşünceler ürettik.
Bilim Kızı projemizin akıllı kızlarından biri Türkiye de ilk ve TEK olan BIOINNOVATION hackthonu bu yılda başarı ile sürdürüyor. Geçen yıl MENTOR ve JURİ olarak yer almaktan gurur duyduğum bu yaşamı iyileştirecek yenilikçi projelerin MENTORu olarak bu yıl görev aldım. Gençlere güveniyor ve yaşamı bilimle iyileştireceklerine inanıyorum. 2022 yılında başarı ile gerçekleşen BIOINNOVATION yarışması sonrasında bu yıl da ülkemizden 15 üniversiteden gençlerimiz yaşama iyileştirmek için yarışacaklar. 6-7 Mayıs da Ankara’da yarışmayı kazananları alkışlayacağız.
MAYIS ayı Bilim Kızı VİZYON KONUŞMASI 18 Mayıs 2023 saat 20:00 de Dr. Ramazan Karaduman PhD'ın 'Yurtdışından Türkiye'ye Bir Girisimcilik Öyküsü' başlıklı konuşması ile bizlerle birlikte olacak. WHOZYME Biotechnology kurucusu ve CEO’ su, Ramazan Karaduman, Boğaziçi Üniversite’si, Moleküler Biyoloji, Genetik ve Kimya (çift ana dal) bölümünden 2000 yılında mezun oldu.2006 yılında Almanya Göttingen Max-Planck Enstitü’sünde Biyokimya ve Kimya dalında doktorasını bitirdi. Aynı enstitüde, mikrobiyal ekspresyon metot geliştirmesi, rekombinant protein saflaştırması ve rutin büyük ölçekli üretimden (500 L fermentör) sorumlu yönetici olarak çalıştı.2011-2016 yılları arasında, Almanya Münih Max-Planck Enstitü’sünde grup lideri olarak çalıştı; mikrobiyal ve memeli sistemlerinde birçok rekombinant proteinin orta ve büyük ölçekli ekspresyon ve saflaştırılmasında rol oynadı. 2016 yılında, İzlanda Alvotech firmasında çalışmaya başladı ve biyobenzer geliştirmesinde, proses ve teknoloji transferinde ve GMP şartlarında 2.000 L biyoreaktörlerde (SUB) üretimden sorumlu müdür olarak görev aldı. 2018-2022 yılları arasında Türkiye’nin en büyük biyoteknoloji üretim tesislerinden AbdiBio’da Ar-Ge, üretim ve kaliteden sorumlu biyoteknoloji direktörü olarak çalıştı. 2022 yılının Mart ayında Whozyme Biyoteknoloji’yi kurarak, biyofarmasötik ürün, enzim geliştirilmesi ve üretimi alanlarında çalışmalara başladı. http://bilimkizi.org sayfamızdan afişin yanındaki ETKİNLİKLERE KATIL kısmındaki BAŞVUR düğmesinden kaydınızı yaptırınız lütfen..... Bu örnek bilim insanının yaşamı iyileştirmek adına yaptığı çalışmaların hepimize örnek olması ve vizyon katması için hepinizi bekliyoruz.
Bilim Kızı projemizi bir de başarılı kızlarımızdan Beyza Turgut dan dinleyin. Youtube kanalımızdan izleyin ve böyle akıllı kızlara erişebilmemiz için TEMEL BİLİMLER LİSANS eğitimi YAŞAM BİLİMLERİ YÜKSEK LİSANSI eğitimi alan kızları bilimkizi.org a yönlendirin. Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı'm olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz. Bilim Kızı YOUTUBE Kanalımıza çok sayıda video yükledik ve sizlere görüntülü açıklamalarda bulunduk. Kanalımıza abone olup, soru ve yorumlarınızı iletip, beğenilerinizi ifade ederseniz daha çok kişiye erişebiliriz.
Mayıs ayında anneler gününü kutlayacağız. Annenizin hediyesi Bilim Kızı takılarından olsun.
Yeni dönemde sizleri de GÖNÜLLÜMÜZ, BAĞIŞÇIMIZ, MENTORUMUZ, MENTİMİZ ve BURSİYERİMİZ olarak aramızda görmeyi umut ediyor, sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz.
Commentaires